ČOVIĆ VJERUJE U ČUDA: Borrell dolazi u Sarajevo, pomoći će nam oko izbornog zakonodavstva!?

"Imate vrlo jasne stavove oko Neumskih razgovora oko izmjena Ustava; članka 4 i 5, definiranja pojma konstitutivnih naroda. Slična je stvar i oko toga kako osigurati da u domovima naroda imamo legitimne predstavnike; kako u klubu Hrvata tako i u drugim klubovima", rekao je Čović. 

  • Politika

  • 14. Mar. 2022  14. Mar. 2022

  • 6

"Bilo bi nekorektno da ja kažem kad će biti nastavak pregovora, jer to treba usuglasiti s onima koji trebaju doći i pomoći, ali je točno da ne možemo sami. Moraju biti uključeni oni koji su svjedoci ovog procesa još od potpisanog sporazuma iz Mostara", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odgovarajući na pitanje o eventualnom nastavku pregovora oko reforme Izbornog zakona. 

Čović je u obraćanju novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH izjavio da će nastavak pregovora biti vrlo brzo jer pojašnjava da vremena više nema. 

"Imate vrlo jasne stavove oko Neumskih razgovora oko izmjena Ustava; članka 4 i 5, definiranja pojma konstitutivnih naroda. Slična je stvar i oko toga kako osigurati da u domovima naroda imamo legitimne predstavnike; kako u klubu Hrvata tako i u drugim klubovima", rekao je Čović. 

Predsjednik HDZ-a BiH dodaje da će se tek kada se definiraju i dogovore gore navedene dvije stvari ići u dogovor oko izbora člana Predsjedništva i definicije članka 5 Ustava u kojem će se govoriti o tome da ćemo imati predstavnika hrvatskog naroda i svih drugih građana (analogno tome i predstavnik bošnjačkog naroda i svih drugih građana. Pojasnio je da ovdje govori samo o Federaciji BIH. 

Čović dodaje da se konstantno kroz ove pregovore prešućuje izostanak treće strane u pregovorima jer se do sada o reformi izbornog zakona razgovaralo gotovo isključivo na bilateralnoj razini između Bošnjaka i Hrvata. 

"Sve će na kraju morati doći u Parlament što znači da će se do kraja morati uključiti srpski narod. Trebat će s pažnjom vidjeti kako pomiriti, u kontekstu svih naših odnosa, interese tih strana, da bi dobili to što hoćemo", rekao je Čović i pojasnio da se tu konkretno radi o Izbornom zakonu BiH po pitanju odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, presudama suda u Strasbourgu te o izmjenama Izbornog zakona koje imaju tehnički karakter. 

Referirajući se ponovno na to kada će konkretno krenuti nastavak razgovora oko reforme Izbornog zakona BiH, Čović otkriva da je prije desetak dana učestvovao na Zoom konferenciji zajedno sa specijalnim američkim izaslanikom za izbornu reformu Matthewom Palmerom, Angelinom Eichorst iz Europske službe za vanjske poslove i Johannom Sattlerom, specijalnim predstavnikom EU u BiH. 

"Dogovorili smo se da se moramo vrlo brzo okupiti. Mislim da gospodin Borrell (Josep Borrell, Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, op. SB) dolazi u BiH da bi se sastao s predstavnicima sva tri naroda te da bi se donijeli vrlo jasni zaključci da moramo odmah riješiti to pitanje i otkloniti nesporazume koji ne smiju dalje otežavati odnose u funkcioniranju BiH", zaključio je Čović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...