DRAGAN POPOVIĆ O SRBIJI U SLUČAJU DA I KINA OTKAŽE PODRŠKU RUSIJI: "Autokrate, poput Vučića, ne otpisuju se lako"

Podsjetimo, danas je izašao članak u britanskom Guardianu, u kojem se ističe da se svijet suočava sa mogućom dramatičnom promjenom geopolitičke ravnoteže dok Peking razmatra da li da podrži Moskvu dok traje ruska agresija na Ukrajinu.

  • Regija

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 1

"Mislim da će Kina, svakako, ostati dovoljno neutralna da ne pokvari odnose sa Rusijom. Međutim, čak i da se desi da dignu ruke od Vladimira Putina, sumnjam da bi to u velikoj mjeri utjecalo na Srbiju", ocjenjuje za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, u odgovoru na pitanje šta bi se dogodilo sa vanjskom politikom Aleksandra Vučića i, posljedično građanima Srbije, kad bi čak i Kina izvela obrt i otkazala podršku režimu Vladimira Putina u vezi sa invazijom na Ukrajinu.

Podsjetimo, danas je izašao članak u britanskom Guardianu, u kojem se ističe da se svijet suočava sa mogućom dramatičnom promjenom geopolitičke ravnoteže dok Peking razmatra da li da podrži Moskvu dok traje ruska agresija na Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden obavio je tokom današnjeg dana video poziv sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u kome je bilo riječi o potencijalnoj promjeni uloge Kine u svijetu – koja bi nesumnjivo uslijedila ukoliko ova zemlja odluči da više podrži Rusiju i njenu agresiju na susjednu Ukrajinu.

Kina je ostala uzdržana na Rezoluciju UN o Ukrajini, što ju je retorički svrstalo na stranu Moskve, a Bidenova administracija veruje da je Xi Jinping već odlučio da ekonomski podrži Rusiju u vrijeme kada su joj gotovo sve zapadne zemlje uvele sankcije.

"Na sastanku u Rimu kome su u ponedjeljak prisustvovali američki savjetnik za bezbjednost Jake Sullivan i njegov kineski kolega Yang Jiechi, kineska delegacija zapanjila je američke zvaničnike podržavanjem nesuvislih ruskih teorija da SAD i Ukrajina zajedno razvijaju tajni program biološkog oružja. Amerikanci su se vratili iz Rima pesimističniji nego ikad kada su u pitanju namjere Pekinga", piše Guardian u svojoj analizi sa naslovom – Da li će Kina stati uz Rusiju i podijeliti svijet?

"Aleksandar Vučić ima dovoljno mogućnosti da se provuče bez posljedica po sebe uvođenjem nekih blažih sankcija nakon 3. aprila, odnosno izbora. Mislim da i izjave sa Zapada pokazuju da mu je ostavljen izlaz i da ga neće pretjerano pritiskati. Autokrate su na žalost još uvijek korisne i jednoj i drugoj strani pa ih neće tako lako otpisivati", zaključuje Dragan Popović za "Danas".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...