HRVATSKI MEDIJI U PANICI: Treba li se Hrvatska bojati prijetnji iz Moskve?

Ima jedna dodirna tačka u kojoj je do sada hrvatska strana u Moskvi gledala saveznika, a to je pitanje Bosne i Hercegovine.

  • Regija

  • 19. Mar. 2022  19. Mar. 2022

  • 3

Izgleda kao da su nas Rusi stvarno uzeli na zub.

Još u startu invazije na Ukrajinu optužili su nas za dolazak 200 "plaćenika" u Ukrajinu, zbog čega su vojnom atašeu Republike Hrvatske u Moskvi ruske vlasti u dva navrata pokušali uručiti prosvjednu notu. A onda, samo nekoliko dana nakon što je na Zagreb pala bezposadna letjelica, prilično ozbiljno zaprijetili da se zbog slanja oružja ukrajinskoj strani i mi i Slovenci kockamo, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska nije ni Crna Gora ni Moldavija da bi takve poruke mogle doživjeti aplauz od dijela hrvatskih građana. Nismo ni Baltik da bi nas Rusi držali u stalnom strahu. A ni po svojem utjecaju na zbivanja u Ukrajini Hrvatska nije toliko relevantna da bi zasluživala neku posebnu pažnju ruskih vlasti.

Pitanje Bosne i Hercegovine

No ima jedna dodirna tačka u kojoj je do sada hrvatska strana u Moskvi gledala saveznika. A to je pitanje Bosne i Hercegovine.

"Rusija ovim potezima neizravno šalje poruku Hrvatskoj da će podrška Hrvatske Ukrajini imati izravnih posljedica po podršku Rusije Hrvatskoj oko situacije u BiH", ocjenjuje dr. Senada Šelo Šabić, viša naučna saradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba. Ona ističe da ruske vlasti sa pojačanom pažnjom prate sve tzv. neuralgične točke i pokušavaju preko njih utjecati da se smanji pritisak na Rusiju s jedne i podrška Ukrajini s druge strane.

Nije tajna da je Hrvatska za izmjenu Izbornog zakona u BiH saveznike, između ostalog, pokušala naći i u Rusiji, da već dulje vrijeme u susjednoj državi u isti rog pušu i Milorad Dodik i Dragan Čović te da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u nekoliko navrata prije invazije na Ukrajinu prilično kritički govorio o toj zemlji, de facto držeći stranu Vladimiru Putinu.

U tom svjetlu na januarskom sastanku hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman i njegov ruski kolega Sergej Lavrov razgovarali su o BiH. U trenutku kada su države članice Evropske unije ili nezainteresirane za situaciju u BiH, ili drže da se ne bi smjelo povlađivati Republici Srpskoj i njezinim saveznicima, Vladimir Putin očito je bio spreman pružiti ruku. Iz vlastitih interesa, naravno, jer mu odgovara da Dodik, kao njegov igrač na Balkanu, prosperira.

No krvavi pohod ruskih tenkova na suverenu državu članicu UN-a i prizori koje smo prije tridesetak godina gledali u Vukovaru, Dubrovniku ili Sarajevu sve je stubokom promijenio.

Nevjerovatno da Dodikovu politiku otvoreno podržava Čović

"Agresija na Ukrajinu je situacija koja tjera na svrstavanje. To je izabrani rat od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina. Solidarnost Zapada u pomoći Ukrajini da se odbrani od agresije je minimum koji možemo učiniti jer nisu floskule izjave kako se demokratija i mir u Evropi danas brane u Ukrajini. Nema nikakve dvojbe da ruske vlasti pojačano prate sve one tačke koje smatraju neuralgičnima, i da na njima pokušavaju raditi pritisak. Bugarska Vlada nedavno je promijenila ministra odbrane zbog proruske orijentacije, ali je vlada i dalje nestabilna i pitanje je kakav bi bio sastav nove vlade ako dođe do prijevremenih izbora.

Ambasador Rusije u BiH je jučer dao intervju u kojem je najavio reakciju Rusije ukoliko se BiH odluči ka putu u NATO navodeći da je to sada fantazija jer oko toga nema saglasnosti u zemlji. Znamo ko se protivi, Milorad Dodik kojeg podržava upravo Rusija. Ovo nije prva prijetnja te vrste. Ruski dužnosnik ministarstva vanjskih poslova, u intervjuu koji su prenijeli i hrvatski mediji, opisuje skupove podrške Rusiji koji su organizirani u Republici Srpskoj, kao primjere bratstva i solidarnosti. Istoj onoj Rusiji koja je izvršila agresiju na susjednu državu.

A Rusija pak u BiH pomaže politiku koja za cilj ima učiniti državu permanentno nestabilnom i na taj način prostorom s kojeg Rusija uvijek može bockati Zapad. Prosto je nevjerojatno da Dodikovu politiku u BiH otvoreno podržava Dragan Čović, a i Hrvatska. Možda su u Moskvi mislili da će Hrvatska, upravo zbog partnerstva s Rusijom s ciljem ostvarenja svojih ciljeva u BiH, biti manje "vidljiva", više neutralna u svom stavu prema agresiji na Ukrajinu, ali to se nije desilo i drago mi je zbog toga.

"Hrvatska ispunjava svoje obveze članstva u EU i NATO-u, pokazala je solidarnost s napadnutom zemljom i sudjeluje u pomoći koju Zapad šalje Ukrajini",ocjenjuje dr. Senada Šelo Šabić.

Pakt sa Moskvom

U Moskvi su hrvatskog premijera Andreja Plenkovića još od vremena kada je bio voditelj izaslanstva Evropskog parlamenta za Ukrajinu gledali sa rezervom.

Plenković je i u samo povečerje rata u Kijevu javno podržao teritorijalni integritet Ukrajine i ponudio hrvatsko iskustvo u mirnoj reintegraciji Podunavlja. Nema nikakve dvojbe da je ministar Grlić Radman morao uložiti silan trud da bi te izjave protumačio na način na koji bi Rusiji bio prihvatljiv. No interes u BiH su imale i Rusija i Hrvatska, i na njemu su se u jednom trenutku uspjeli naći.

Sve do izbijanja rata u Ukrajini kada je Hrvatska osudila rusku agresiju. Otvoreno podržala Ukrajince u obrani zemlje. I time očito na kocku stavila pakt sa Moskvom oko izmjena izbornog zakona u BiH. Jer takve postupke Hrvatske Rusi očito smatraju izdajom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...