UPOZORENJE IZ SRBIJE: Moskva će destabilizovati region sve dok Vučić „sjedi na dvije stolice“, nemojte misliti da će Moskva skrštenih ruku pustiti Crnu Goru i BiH...

Na pitanje da li je rat u Ukrajini doveo Srbiju pred svršen čin da mora jasno da se opredijeli za EU i slijedi njenu vanjsku politiku, Šćekić kaže da je Srbija u nezgodnom položaju.

  • Regija

  • 21. Mar. 2022  21. Mar. 2022

  • 2

"Nemamo nikakvih iluzija da će Rusi da se bore do svog posljednjeg ambasadora. Nemojte misliti da će Moskva skrštenih ruku pustiti Crnu Goru i Bosnu u drugi tabor", kaže za Pobjedu novinar Jakša Šćekić komentarišući rusku politiku na Balkanu i ocjenjuje da je njeno uporište baš u Srbiji.

Kaže da je Aleksandar Vučić tvorac pozitivnog odnosa prema Putinu u regionu.

"U Srbiji postoji jako veliko proputinovsko raspoloženje, a jedan od tvoraca tog raspoloženja je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jer ga je koristio u predizbornim kampanjama: govorio je koliko je puta bio kod njega u posjeti, a tercirao mu je Ivica Dačić tvrdnjom da Sergeja Lavrova može da pozove bilo kada. Ne treba zaboraviti i da je u sjećanju građana Srbije još uvijek NATO agresija 1999. godine", objašnjava Šćekić.

Na pitanje zašto to EU toleriše, Šćekić kaže da će da ga puste da bude neopredijeljen do izbora.

"Spoljnopolitička odluka Srbije da li će uvesti sankcije Rusiji kao i sve zemlje EU, osim Bjelorusije, zavisi isključivo od pritiska SAD-a i EU i spremnosti Rusije da toleriše sjedenje Srbije na dvije stolice. Zapad će ovakav stav tolerisati do okončanja izbora 3. aprila", kaže Šćekić.

Na pitanje da li je rat u Ukrajini doveo Srbiju pred svršen čin da mora jasno da se opredijeli za EU i slijedi njenu vanjsku politiku, Šćekić kaže da je Srbija u nezgodnom položaju.

"Srbija je u nezgodnom položaju kao i Kina. Kina ne smije da prekine odnose sa Rusijom koje ima, a ne smije ni da izazove Ameriku i dođe pod američke sankcije na bilo koji način. Neće biti nikakvog zaokreta u spoljnoj politici Srbije dok se ne okončaju izbori 3. aprila", kaže Šćekić.

I Aleksandar Popov, iz novosadskog Centra za regionalizam, ocjenjuje da EU neće vršiti pritisak na Srbiju do okončanja izbora i pominje rusofilsko raspoloženje dijela građana Srbije na koje je ukazao i Vučić i da je predsjednik Srbije zaboravio da kaže da je to raspoloženje podsticano u posljednjih deset godina kroz izjave naših zvaničnika i podsticanje specijalnih veza sa Rusijom zbog zaštite naših interesa na Kosovu.

"Rusija nam je poklonila dva izraubovana 'miga', naglašavano da je ona najvažniji spoljnopolitički i ekonomski partner Srbije i tek kada u Srbiji dobiju packe od Brisela - onda se istakne koja je vrijednost pomoći i saradnje sa EU i da je sve to sa Rusijom u odnosu na EU zanemarljivo", navodi Popov.

Zatvaranje očiju


Sagovornici Pobjede su istakli da je Srbija zbog neopredijeljenosti sama sebe dovela u nezavidnu situaciju. Zato je i pitanje koja je perspektiva Srbije ako se ne prikloni sankcijama EU – odnosno svoju vanjsku politiku ne uskladi sa istom u EU. Na brzinu donošenja te odluke upozoravaju gotovo svakodnevno evropski poslanici, a nju je ponovila i Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova, koja je nedavno bila u Srbiji.

"Vremenska neutralnost koju Vučić pokušava da održi po svaku cijenu zavisiće od ekonomske situacijje i kako će svjetska kriza uticati na Srbiju. Srbija zavisi od gasa, ali zavisi i od ogromne ekonomske trgovine i pomoći EU", ocjenjuje Šćekić i naglašava da sve zavisi od Amerike i EU, koliko će pritisnuti Vučića da mora da se izjasni ili će ga prihvatiti da slijedi ruski uticaj u Srbiji i malo mu progledati kroz prste.

Nedoumice


Popov podsjeća da je EU Srbiji do sada gledala kroz prste za mnoge stvari.

"Nije stigao neki ukor zbog 'srpskog sveta' što se očekivalo jer on može da uplaši susjede i ako bi se ostvario posljedice po Balkan bi bile isto kao u Ukrajini samo na nižem nivou. Dva posljednja izvještaja EK o napretku Srbije su više nego blagonaklona i da ne živim u ovoj zemlji rekao bih da je ovo rajska zemlja", kaže Popov.

On podsjeća da je taktika Zapada prema Srbiji puna nedoumica i kao primjer navodi djelovanje SAD-a i njenog izaslanika Gabriela Escobara koji kroz forsiranje ,,Otvorenog Balkana“ nameću Vučića kao glavnog lidera na Balkanu.

"Znači da računaju na Vučića kao faktora stabilnosti – kao što je Milošević bio dok nije postao balkanski kasapin. Vučić je bio miljenik Angele Merkel, sa Makronom ima dobre odnose i sa nekim članicama EU, Viktorom Orbanom, Janezom Janšom", kaže Popov i navodi da je Eskobar kada je svjedočio pred Senatom rekao da imaju tri stuba stabilnosti za Balkan: EU, NATO i Srbija.

Ističe da niko nije očekivao da će se sa jedne strane svrstati Zapad i demokratski svijet, a sa druge strane Rusija i da će joj biti izrečene najoštrije sankcije od dijela međunarodne zajednice.

"Da bi se udovoljilo tom pritisku Srbija je uradila dio domaćeg zadatka, glasala je za Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a, ali pritisak i dalje postoji", kaže Popov.

Taj pritisak bi trebalo da rezultira uvođenjem sankcija Rusiji, a ako Srbija to ne uradi „neće biti validan kandidat za EU“, kaže Popov, dok Šćekić ne isključuje mogućnost uvođenja sankcija Rusiji pod obrazloženjem da je dio građana shvatio „da Putin vodi računa samo o svom i interesima Rusije“.

Cijena ruske podrške


"Cijena ruske podrške Srbiji u SB UN-a u vezi sa Kosovom je takva da je ono samo u preambuli Ustava Srbije, a bilo ko od srpskih zvaničnika mora da dobije odobrenje kosovskih vlasti da bi otišao na Kosovo - i kolika je suverenost Srbije na Kosovu. Putin nije milosrdan prema onima koji mu zabijaju nož u leđa – jer jedna je stvar ako to uradi zemlja koja nije gajila neke specijalne odnose sa Rusijom, a drugo ako uvede zemlja za koju Rusija smatra da je jako zadužila: ako jednom poljubiš ruku kumu, onda to radiš do kraja druženja", objašnjava Popov.

Gotovo ništa ne zavisi od Vučića


"Sve zavisi koliko će Amerikanci stisnuti Vučića koji je personifikacija Srbije i koliko će mu Rusi tolerisati igranje na dvije stolice. On je u ovoj situaciji kao akrobata koji treba da prođe Nijagarine vodopade i ima motku sa kojom treba da drži balans. Da li će uspjeti da pređe na drugu stranu ili će pasti, to najmanje zavisi od njega", objašnjava Šćekić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...