NOVI VJETROVI IZ EVROPE: Nakon Nizozemske i Njemačka se usprotivila konceptu konstitutivnosti u dokumentima EU

Naime, obje zemlje izrazile su žaljenje što je u dokument Strateškog kompasa Evropske unije uvrštena konstitutivnost naroda u BiH, jer to za njih, kako su navele, predstavlja diskriminatorni koncept.

  • Vijesti

  • 23. Mar. 2022  23. Mar. 2022

  • 8

Vlade Njemačke i Nizozemske usprotivile su se pojmu konstitutivnosti u Bosni i Hercegovini.

Naime, obje zemlje izrazile su žaljenje što je u dokument Strateškog kompasa Evropske unije uvrštena konstitutivnost naroda u BiH, jer to za njih, kako su navele, predstavlja diskriminatorni koncept.

"Nizozemska pozdravlja usvajanje Strateškog kompasa za sigurnost i odbranu. Međutim, žali zbog činjenice što je tekst dopunjen kako bi sadržavao referencu na diskriminirajući koncept konstitutivnih naroda", navodi se u posebnoj izjavi koju je Nizozemska objavila po usvajanju navedenog teksta.

Ova zemlja ističe da njen pristanak na tekst ne signalizira promjenu pozicije vlade o osiguranju ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana, naročito kroz provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Iz Nizozemske su također naglasili da se ne bi trebao poduzeti nikakav zakonodavni ili politički korak koji bi učinio izazovnijom provedbu presude Sejdić-Finci i povezanih presuda Evropskog suda za ljudska prava ili bi dodatno produbio etničke podjele.

Podsjetimo, ministri vanjskih poslova i odbrane država članica EU usvojili su u ponedjeljak Strateški kompas, viziju odbrambenog razvoja Unije, u kojem se, na insistiranje Hrvatske, izričito navodi konstitutivnost naroda u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...