IZETBEGOVIĆ O MADELEINE ALBRIGHT: "Svoje prijateljstvo dokazala je u najtežem periodu za našu zemlju"

Povodom smrti Madeleine Albright Izetbegović je izrazio svoje saučešće svim građanima SAD-a.

  • Vijesti

  • 24. Mar. 2022  24. Mar. 2022

  • 7

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je povodom smrti bivše državne sekretarke Sjedinjenih Država Madeleine Albright izjavio da je ona bila “istinski prijatelj” Bosne i Hercegovine zbog njene borbe da se zaustavi agresija na BiH, te je izjavio svoje saučešće svim građanima SAD-a.

Madeleine Albright, prva žena koja je preuzela ovu visoku poziciju u vladi SAD-a i pomogla u vođenju vanjske politike nakon Hladnog rata, je preminula jučer u 84. godini.

“Sa velikom tugom sam saznao za smrt bivše državne sekretke Sjedinjenih Država Madeleine Albright. Pamtit ćemo je kao istinskog prijatelja BiH. Svoje prijateljstvo dokazala je u najtežem periodu za našu zemlju. Njena borba da zaustavi agresiju, a zatim i za pravdu i istinu, ostaje trajno naslijeđe kojim je zaslužila naše duboko poštovanje”, napisao je Izetbegović na Twitteru.

“Njen ljudski i profesionalni angažman učinio je svijet prosperitetnijim i sigurnijim mjestom za život i sigurno će biti inspiracija generacijama koje dolaze. Moje iskreno saučešće porodici, prijateljima, saradnicima i svim građanima SAD-a”, dodao je on.

Madeleine Albright je bila centralna figura u administraciji predsjednika Billa Clintona, prvo je bila američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a zatim je postala najviši diplomata nacije u svom drugom mandatu.

Zagovarala je širenje NATO-a te se zalagala za intervenciju saveza na Balkanu kako bi zaustavila genocid i etničko čišćenje. Također je nastojala smanjiti širenje nuklearnog oružja i zagovarala ljudska prava i demokratiju širom svijeta, prenosi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...