NERMIN OGREŠEVIĆ O IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA: "Hrvatski narodni sabor guši bosanstvo"

"NES nije bio spreman prihvatiti elektorski model glasanja, s obzirom na to da bi se on primjenjivao samo u jednom bh. entitetu", objasnio je Ogrešević.

  • Politika

  • 25. Mar. 2022  25. Mar. 2022

  • 1

Predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević izjavio je za televiziju Hayat da se oprezno mora pristupiti izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine, pa tek onda izmjenama Izbornog zakona BiH

Ogrešević kaže da se izmjene Ustava se usvajaju dvotrećinskom većinom.

"Moramo oprezno pistupiti tome, obzirom da kada se jednom Ustav izmjeni, to će ostati generacijama nakon toga. Nije najbolji način da se pregovori svedu na bošnjačko – hrvatske odnose, nego da se govori o cijeloj BiH i da budu uključini svi akteri. Na ovaj način smo skučeni. Ako već mijenjamo Ustav, onda moramo imati prijedloge koji su argumentirani i koji bi trebali doprinijeti napretku i demokratskom razvoju naše zemlje", tvrdi Ogrešević.

Kazao je kako NES nije bio spreman prihvatiti elektorski model glasanja, s obzirom na to da bi se on primjenjivao samo u jednom bh. entitetu.

"Nismo za to da se treba birati na jedan način u RS-u a na drugi u Federaciji. U određenom trenutku sam iznio prijedlog o indirektnom biranju člana Predsjedništva i svi su se učesnici složili, ali su rekli da Dodik takvo nešto neće prihvatiti. U četvrtak je NES iznio svoj stav, a ja nisam od onih ko će prenositi ko je šta rekao. Čovićev cilj je bio da fokus stavi na SDA i Izetbegovića. Mi imamo svoj stav i jasno mišljenje. Smatram da bi imalo smisla da se pojednostave procesi donošenja zakona u Federaciji i da nema potrebe da sve ide na Dom naroda i tu treba tražiti rješenja, a ne da se predlažu dodatne regule koji će biti dodatni element kako bi se zakomplikovao taj proces", naveo je predsjednik NES-a.

Što se tiče stava HDZ-a, oni nisu pokazivali spremnost za reduciranje ovlasti Doma naroda.

"Nije bilo s njihove strane značajnijih zahtjeva. HNS je nastupio sa tvrdim prijedlozima. Mnogi su odbijeni od Venecijanske komisije i međunarodnih medijatora. Mislim da se pokušava ugušiti element ‘bosanca i hercegovca’. U Hrvatskoj trebamo tražiti prijatelja i moramo vjerovati u njihov potencijal. Oni mnogo lobiraju. Bilo bi bolje da su lobirali za kvalitetna rješenja razumijevajući Bosnu i odnose na cjelovit način", smatra Ogrešević.

Dodao je kako nije bilo govora o nastavku pregovora, te da za sad nema naznaka za tako nešto.

"Što se nas tiče, mi smo iznijeli svoje stavove. Za nas je asimetrija neprihvatljiva i mi ne bi pravili nikakve kompromise. Imamo Ustavno uređenje i dogovrene pravno – definisane odnose od Daytona. Zagovornik sam funkcionalne države. Ako bi se tražila rješenja da imamo bolju prohodnost zakona, zasigurno da bih to podržao. Mi ne možemo RS izdvojiti iz ovih procesa. Ne prihvatamo činjenicu da je to entitet samo jednog naroda. Tu ima mnogo kršenja prava na koja niko ne obraća pažnju, jer imamo ekstremne procese koji se vode od političara i onda vidimo da ti argumenti ne dolaze u prvi plan. Oni se ponašaju kao da je RS entitet isključivo srpskog naroda. Vijeće naroda nema svoju funkciju, marginalizirano je. Razgovarao sam sa ljudima koji su Hrvati, aktivni u politici iz Hercegovine, koji kažu da se treba baviti državom u cijelini. Ne treba sve svesti na bošnjačko hrvatske odnose. Imamo mnogo problema koji se tiču života građana, a to se zanemaruje godinama", naglasio je Ogrešević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...