PREDSJEDNIK SAD-a JOSEPH BIDEN JOŠ JEDNOM PODVUKAO: "Član 5. NATO-a je sveta dužnosti za Ameriku"

Biden je to izjavio u svom razgovoru s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, čija zemlja strahuje od agresivnosti Moskve nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, prenosi France Presse.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2022  26. Mar. 2022

  • 1

Američki predsjednik Joe Biden opetovao je u subotu u Varšavi da je NATO-ov 5. članak koji govori da je napad na jednu članicu Saveza napad na sve članice, "sveta dužnost" za Sjedinjene Države, javljaju agencije.

Biden je to izjavio u svom razgovoru s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, čija zemlja strahuje od agresivnosti Moskve nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, prenosi France Presse.

Opetujući da je za Amerikance 5. članak “sveta dužnost”, dodao je: “Možete računati s tim”, nakon čega je podsjetio na staru poljsku izreku “za našu slobodu i za vašu” koja potječe iz doba poljske pobune protiv okupacije carske Rusije i kojom se Rusima htjelo pokazati da pobuna i njih treba osloboditi od carskog despotizma.

Biden je zahvalio Poljskoj na prihvatu izbjeglica iz Ukrajine i odao priznanje Varšavi na preuzimanju velike odgovornosti koja, po Bidenovu mišljenju, ne bi trebala biti samo na toj zemlji, objavio je Reuters.

Biden je rekao i da je ruski predsjednik Vladimir Putin “računao s podjelom NATO-a”, ali da se ta podjela nije dogodila.

Andrzej Duda je pak rekao da poljsko-američke veze “cvjetaju” i da će ih posjet njegova gosta “uvelike osnažiti” te da je njegova zemlja “ozbiljan” saveznik Sjedinjenih Država.

Spomenuo je buduću suradnju s američkim kompanijama u projektima izgradnje nuklearnih elektrana u Poljskoj i izrazio želju da poljske tvornice za proizvodnju zrakoplova sudjeluju u proizvodnji američkih helikoptera Black Hawka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...