BH. REŽISER DINO MUSTAFIĆ: "Putinova greška se ogleda u potcjenjivanju i previdu solidarnosti EU..."

(...) kako na planu ekonomskih sankcija, tako i po pitanju otvorene vojne i materijalne podrške Ukrajini."

  • Mini market

  • 26. Mar. 2022  26. Mar. 2022

  • 1

Politička influenca ušla je u kulturne institucije i učinila ih polugama vladajućih režima. Za razliku od početka dvijehiljaditih, kada je napravljeno niz predstava koje su imale subverzivni potencijal i kritički preispitivale odnos kolektiviteta prema prošlosti, pa čak I institucija u činjenju zločina, sada prisustvujemo zatišju – eskapističkom repertoaru koji ne skreće pažnju na ozbiljne probleme.

To je u emisiji “Hej Sloveni” ocijenio sarajevski režiser Dino Mustafić.

“Pozorište je ogledalo društva, ali je pitanje i kakvi su nam mediji i akademska zajednica. Mi prisustvujemo zamoru materijala, iako je dužnost pozorišta da inicira i podstiče građanski otpor”, naveo je Mustafić.

Mustafić, kao građanin BiH, u ratu u Ukrajini prepoznaje dobro poznate matrice.

“Neke stvari koje su se na Balkanu dogodile devedesetih su anticipirale ovo što Evropu muči – fašizam koji se primakao njihovom kućnom pragu. To se tolerisalo devedesetih tokom raspada Jugoslavije”, naveo je Mustafić.

Mustafić u BiH prepoznaje antievropsko raspoloženje koje je ispod radara u javni prostor uvelo rusku interesnu sferu, vrstu evroazijskih integracija. Boji se, kaže, da to ne primjećuju EU diplomate i zvaničnici.

“Antievropsko raspoloženje prepoznajem u narativu nacionalista I šovinista koji ne govore o vrednosnom sukobu između EU I proputinovskog režima, već o kulturnom sukobu, ne prepoznajući da se u Ukrajini razaraju zapadni elementi kulture, koji su došli tako daleko na istok Evrope”, navodi Mustafić.

Putinova greška se, kaže Mustafić, ogleda u potcjenjivanju i previdu solidarnosti EU, kako na planu ekonomskih sankcija, tako i po pitanju otvorene vojne i materijalne podrške Ukrajini.

Samardžić: Rat u Ukrajini posljedica neintegrisanja zemlje u EU i NATO

Iza rata u Ukrajini, koji je proistekao iz ekspanzionističkih ciljeva ruskog lidera, krije suštinski sukob dva vrijednosna koncepta, kazao je historičar Nikola Samardžić. Između rata u Ukrajini i rata na prostoru Jugoslavije tokom devedesetih može se, kako kaže, povući paralela.

“Rusija je krenula na svoje susjede, pa i Ukrajinu, na isti način kao što je Srbija postupala sa svojim jugoslovenskim susjedima od Slovenije do Kosova i Crne Gore. Zapadni Balkan se, na neki način, nalazi u osnovi ove velike krize jer je Putin postavio tri osnovna strateška cilja: Baltik, region Crnog mora i jugoslovenski prostor “, pojašnjava Samardžić.

Ovaj sukob je , kaže, podijelio istočnu pravoslavnu crkvu. Većina pravoslavnih crkava svrstala se na stranu EU što, kako pojašnjava, pokazuje da je evropska ideja uspješna, samo nije realizovana do kraja. Ipak, postavlja se pitanje da li će Ukrajina ostati jedinstvena na svom evropskom putu.

“Očigledno je da pravoslavni svijet nije homogen i da je razvijeniji dio pravoslavnog svijeta, Grčka, Rumunija i Bugarska, podržao Ukrajinu. Biće izazovno vidjeti da li će jedinstvena Ukrajina opstati ili će se raspasti kao „mala Jugoslavija“ . To bi bilo tragično za evropski put Ukrajine jer očigledno je da je njoj jedina alternativa evropska budućnost”, naglašava Samardžić, prenosi Gradski.me.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...