BAKIR IZETBEGOVIĆ U KLAGENFURTU: "Retrogradne snage žele većinu probosanskih snaga svesti u okvire jedne trećine vlasti na državnom nivou" (FOTO)

"A onda 2. oktobar. Ide utakmica. Trideset godina nas ponižavaju. Za šehidsku krv, za sve uvrede, odgovorit ćemo olovkom", poručio je Bakir Izetbegović

  • Politika

  • 27. Mar. 2022  27. Mar. 2022

  • 11

U austrijskom gradu Klagenfurtu je održana četvrta u nizu manifestacija „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“. Delegaciju iz Bosne i Hercegovine koja je prisustvovala manifestaciji je predvodio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je prilikom obraćanja prisutnima kazao da je prioritetni cilj da matica BiH bude uz svoju dijasporu.

Okrenuti domovini

"Prije devet godina, ja sam bio član Predsjedništva BiH. Tada je oko 700.000 vas trebalo ostati bez državljanstva i mi smo to uspjeli spriječiti preko Ustavnog suda BiH. Dušmani BiH se plaše dijaspore. I to s razlogom. Oni znaju šta mogu uraditi stotine hiljada patriota koji se školuju, etabliraju, čije je srce okrenuto domovini", izjavio je Izetbegović.

Predstojeći Opći izbori su, dodao je, sudbonosni za BiH, a dijaspora može mnogo toga uraditi. Istaknuo je da probosanske snage imaju većinu od 58 posto u parlamentima.

"Sada je razdjelnica. Hoćemo li sačuvati zemlju, zajedno sa Evropljanima koji će se morati uozbiljiti nakon ovoga u Ukrajini. Morat ćemo napraviti jedan snažan front koji će zemlju odvesti naprijed", kazao je Izetbegović.

"Retrogradne snage", dodao je, "žele većinu probosanskih snaga svesti u okvire jedne trećine vlasti."

"Pobunili su se protiv Inzkovog zakona. To je jedno iskonsko nepoštovanje. Radi se o nedostatku respekta prema našem narodu. Oni mogu samo dobiti onaj komad kolača koji im pripada", izjavio je Izetbegović.

Govoreći o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, poručio je da HDZBiH može štititi samo vitalni nacionalni interes u Domu naroda FBiH, a ne blokirati sve procese.

Ogroman posao

"Mi moramo podržavati naše ljude u RS-u. Ogroman se posao može napraviti na ovim izborima. Kreće registracija u maju. Bit će komplicirano. Ne dajte se obeshrabriti! Sama Austrija može promijeniti odnos snaga. A onda 2. oktobar. Ide utakmica. Trideset godina nas ponižavaju. Za šehidsku krv, za sve uvrede, odgovorit ćemo olovkom. Ide utakmica i trebate dati svoj gol na toj utakmici. A golovi iz daljine su najljepši", poručio je Izetbegović.

Manifestaciji su također prisustvovali ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago, predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić i predsjednik Skupštine Bijeljine Mustafa Gradaščević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...