SPEKTAKULARNI PREOKRET: Talibani čuvaju statuu Bude, nadaju se investicijama Kine

"Zaštita statua je veoma važna za nas i Kineze", rekao je Mubariz.

  • Šareni svijet

  • 27. Mar. 2022  27. Mar. 2022

  • 0

Drvene statue Bude koji sjedi i meditira isklesane su u stijenama u ruralnom dijelu Afganistana, tačno iznad rudnika bakra.

Talibanski lideri odlučili su da ih čuvaju jer, kako navodi AP, gaje nade u investicije Kine u njihovu zemlju.

Američka novinska agencija navodi da se talibanski borci, koji bi možda ranije razmišljali da unište statue, sada trude da ih čuvaju, uz podsjećanje da je prije dvije decenije, kada je tvrda struja talibana bila na vlasti, izazvala gnjev širom svijeta jer je raznijela veliku statuu Bude u drugom dijelu zemlje.

Tada su talibani rekli da su to ostaci paganizma koji mora biti pročišćen.

"Međutim, sada kažu da žele da čuvaju relikvije rudnika Mes Aynak, što je ključ za mogući priliv milijardi dolara kineskih investicija", kaže Hakumullah Mubariz, talibanski šef za bezbjednost na tom mjestu.

"Zaštita statua je veoma važna za nas i Kineze", rekao je Mubariz.

AP navodi da "spektakularni preokret talibana ilustruje moćnu privlačnost neiskorištenog rudarskog sektora u Afganistanu".

"Vlasti su vidjele rudno bogatstvo zemlje, koje se procjenjuje na bilion dolara, kao ključ za prosperitetnu budućnost, ali niko nije uspio da ih razvije usred neprekidnog rata i nasilja. Sada više zemalja, uključujući Iran, Rusiju i Tursku, žele da investiraju, popunjavajući vakuum koji je ostao nakon haotičnog povlačenja SAD", ističe se u tekstu AP, uz konstataciju da je Peking "najuporniji".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...