VRTOGLAVI RAST CIJENA: Nekretnine su skupe, a cijene će i dalje rasti…

Građani su zabrinuti zbog visokih cijena nekretnina. Kažu, pri ovim cijenama, teško da neko sa prosječnom platom može i razmišljati kako da dođe do stambenog prostora.

  • Ekonomija

  • 28. Mar. 2022  28. Mar. 2022

  • 0

Cijene nekretnina u najvećim gradovima Bosne i Hercegovine rastu iz dana u dan. Potražnja je i dalje velika, iako je samo u posljednjih godinu dana poskupljenje veće od 20% - kako se čini, cijene će i dalje rasti. Za običnog građanina, pri ovakvim cijenama, nekretnina je postala samo želja.

Zakoni ponude i potražnje, nestabilnost tržišta, inflacija ili sigurna investicija? Razlozi su brojni, dok cijene lete u nebo. Cifre su vrtoglave, pa tako za kvadrat stambenog prostora u Sarajevu, Banjoj Luci, pa i na Jahorini, kupci izdvajaju pet, pa i šest hiljada maraka.

„To je zbog globalnih poremećaja na tržištu koji su već od korone počeli da se dešavaju. Cijene mnogih materijala koji utječu na gradnju su dosta povećane i sada, naravno, ovaj zadnji dio, sa Ukrajinom i agresija koja se desila - tržište se poremetilo, iz dana u dan da se mijenjaju cijene, praktično prate cijene na berzi“, objašnjava za FTV Maho Taso, direktor agencije za nekretnine iz Sarajeva

“Kad pogledamo strukturu kupaca, onda vidimo da pola, možda čak i više, nisu iz Banje Luke. Uvijek neko ima novca. I u manjim sredinama se odlučuju da investiraju u Banjoj Luci i tu su opravdani ekonomski razlozi. Ako hoće da ostvari neki prihod na taj uloženi kapital, najbolje može da ostvari prihod kroz izdavanje nekretnine u Banjoj Luci”, navodi Dragan Milanović, direktor agencije za nekretnine iz Banje Luke.

Investitori uz skuplji građevinski materijal ističu i da na cijene utiče i skuplja radna snaga. Stanogradnja se svakodnevno razvija, a kako stvari stoje, tržišni uslovi će uticati i na novo poskupljenje, za koje kažu da je neminovno.

„Do dodatnih poskupljenja će sigurno doći - u slučaju da cijene građevinskog materijala i dalje budu rasle i praćene nestašicom. U suštini je to nešto što mi ne možemo izbjeći jer nam je dobar dio građevinskih proizvoda određen uvozom. To je jedna globalna situacija, u svim zemljama regiona i Evrope. Svugdje vlada slična situacija“, ističe Mile Petrović, sekretar Sektora građevinarstva u Privrednoj komori RS-a.

Građani su zabrinuti zbog visokih cijena nekretnina. Kažu, pri ovim cijenama, teško da neko sa prosječnom platom može i razmišljati kako da dođe do stambenog prostora.

Poznavaoci prilika kažu da će se ovaj trend zadržati još neko vrijeme, posebno zbog činjenice i da je palo povjerenje u bankarski sektor, nakon što su zbog sukoba u Ukrajini građani počeli povlačiti i depozite iz određenih banaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...