BH. REŽISER DINO MUSTAFIĆ: "Crni ekran sa BHRT-a ne smije biti pušten, jer bi..." (VIDEO)

Mustafić je istakao veliku zaostavštinu BHRT-a, pravo kulturno i historijsko blago televizijske i radio prošlosti, od prvih snimljenih kadrova do najkompleksnijih emisija i prijenosa koji su ispisali našu kolektivnu historiju.

  • Društvo

  • 28. Mar. 2022  28. Mar. 2022

  • 0

"Ovdje sam danas uz vas u profesionalnoj i etičkoj podršci da na ovu znakovitu šutnju političke kaste u demontiranju državnog javnog servisa dignemo glas oštrog protesta, pošaljemo poruku da to ne može ići tako lako", kazao je bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić na početku obraćanja radnicima BHRT-a na protestu koji je održan u zgradi RTV Doma u Sarajevu.

Politički pritisak na ovu kuću traje više od 25 godina jer Parlament BiH ne rješava problem plaćanje takse, istakao je on.

"Sve što nema etnički prefiks, a i ima atribuciju bosanskohercegovačko jeste na udaru, sa jasnom namjerom da se građanima uskrati pravo na objektivnu i nezavisnu informaciju jer javne radio-televizije služe zajednici, one treba da imaju teme od najšireg interesa za sve ljude, za svoju zajednicu.

Kada ne mogu da ovladaju medijem onda mu presuđuju svojom šutnjom, daveći slobodu izražavanja i profesionalnost medija kao neupitne vrijednosti koji su iznad vlasničkog odnosa", naglasio je Mustafić.

"A oni se sa našim novcem, novcem građana i gledaoca, ponašaju kao neprikosnoveni vlasnici jer žele ostaviti samo u životu sluganske javne servise, od lokalnih do entitetskih, praveći klasičnu partijsku televiziju, javnu televiziju koja bukvalno skriva informacije, ne objavljuje bilo šta što bi moglo dovesti u pitanje režim, nego ga, ustvari, promoviše i radi mu besplatnu propagandu iako tu televiziju plaćaju građani. Onda se ne treba čuditi da takvi političari u ovom državnom javnom servisu vide problem kojeg se treba riješiti."

Mustafić je istakao veliku zaostavštinu BHRT-a, pravo kulturno i historijsko blago televizijske i radio prošlosti, od prvih snimljenih kadrova do najkompleksnijih emisija i prijenosa koji su ispisali našu kolektivnu historiju, navodi bhrt.ba.

"Za ovu kuću nas veže emotivno pamćenje, na hodnicima, u montažama i studijima, u zidovima ove zgrade jeste i duh onih koji su svojim umijećem i kreativnošću tolike godine bili vertikala naše kulture i umjetnosti. Mi nemamo pravo da to zaboravimo i pustimo niz vodu, bez otpora, to bi bilo neodgovorno prema dolazećim generacijama. Ova televizija je naučila mnoge generacije profesionalaca da postoje samo dobri novinari, snimatelji, montažeri, reditelji, tonci.. a da nije važno da li su Srbi, Hrvati, Bošnjaci…"

Status ovog javnog servisa ne smije biti upitan pa zato sve one koji sebe u političkom prostoru nazivaju probosanskim, molim da budu i proevropski i HITNO iznađu rješenje za status uposlenika ove kuće koji moraju nastaviti sa radom u interesu svih nas. Crni ekran sa ove televizije ne smije biti pušten, jer bi anticipirao crne dane i za državu", zaključio je u svom obraćanju radnicima BHRT-a reditelj Dino Mustafić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...