SANJA VLAISAVLJEVIĆ NAPALA IZETBEGOVIĆA, KOMŠIĆA, NIKŠIĆA…: "Probosanska ideja leži jedino i isključivo u Sarajevu!" 

Sanja Vlaisavljević, savjetnica ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević, napala je u svojoj najnovijom kolumni lidere "probosanskih stranaka" da poput bivšeg vođe Srba Slobodana Miloševića zanemaruju temeljno ustavno načelo po kojem je BiH zajedinica tri ravnopravna, konstitutivna naroda. Vlaisavljević tvrdi da građansko uređenje kakvo definira Sarajevski krug ne postoji niti u jednoj višenacionalnoj zajednici. 

  • Mini market

  • 30. Mar. 2022  30. Mar. 2022

  • 31

Tekst Sanje Vlaisavljević pročitajte u nastavku.

„Borili ste se za svoje fotelje, a ne za svoje etnije ili državu“, mudruje ovih dana Edin Forto. Zar je moguće da neko danas do te mjere ponižava Bošnjake, Hrvate i Srbe nazivajući ih etnijama? Nisu oni nikakve skupine, plemena koja se opiru ideju države-nacije nego konstitutivni narodi jedne međunarodno priznate države. U ime pravila konstitutivnosti i Forto i njegovi sljedbenici obnašaju svoje političke funkcije. 

Podmetati etniju na mjesto politički samosvjesnog naroda ili nacije (A Bošnjaci su kao nacija /Muslimani/bili priznati već u Jugoslaviji), je politički diletantizam i bacanje prašine u oči onoj nekolicini međunarodnih posrednika koji su još uvijek spremni slušati nekakve priče o BiH kao građanskoj državi po uzoru na jednonacionalne države u Europi. Treba li napomenuti da u BiH već odavno postoje tri pošte, tri teleoperatera, tri elektrodistribucije, tri obrazovna sustava, tri jezika i konačno teritorije koje zorno prikazuju jeste li u „dobro došli u Republiku Srpsku“, je li se viori šahovnica ili ratne zastave Armije BiH. 

U posljednje vrijeme lako prepoznajete, u glavnom gradu, da pored spomen ploča poginulim u prethodnom ratu u parkovima stoje isključivo zastave s ljiljanima uz žuto plavu zastavu. Jedna od te dvije zastave zasigurno nije zastava koja stoji uz spomen ploče poginulima u Banjaluci ili Kiseljaku. Pa, kada bošnjački lider Izetbegović veli: “Ne smiju se ovjekovječiti mehanizmi kojima će bosanski patrioti postati treća klasa građana u BiH” on zasigurno ne misli na patriotizam Dragana Čovića, Ivana Šušnjara, Željke Cvijanović, na patriotizam Hrvata i Srba izvan Sarajeva, nego na „patriote“ koji okreću „mitraljeze“ upravo prema njima. A to su bošnjački nacionalisti i njihovi profiteri – asimilirane manjine. Zoran primjer je Tito novog doba, Željko Komšić, koji lamentira o nekakvom instaliranom razdoru „među političkim strankama probosanske orijentacije. I dodaje ključnu odrednicu „probosanstva“: “jednostavno se radilo na tome da se razbije jedinstvo u Sarajevu”. „Probosanska“ ideja leži jedino i isključivo u Sarajevu u kojemu se bošnjačko i bosansko ni po čemu ne razlikuju i svatko tko pristaje na tu podvalu je „bosanski patriota“ koji časno stoji na obrani domovine od „separatista“ i „nacionalista“ koji ne pristaju na asimilaciju ili pretvaranje u nekakve fluidne etničke kategorije nesvjesne svog postojanja u jednoj većoj zajednici. 

Na istom tragu su i drugovi Nikšić i Komšić koji se obraćaju predstavnicima međunarodne zajednice pozivajući ih „da ne podržavaju i ne forsiraju rješenja koja će produbiti društvene podjele” te dodaju da građani BiH „zaslužuju savremeno građansko uređenje koje je standard u svim državama članicama Evropske unije“. 

Ima li itko dvojicu drugova podučiti da građansko uređenje kakvo definira Sarajevski krug ne postoji niti u jednoj višenacionalnoj zajednici. Nema bosanske nacije – nema građanskog uređenja. Nema bosanskih heroja proteklog rata – nema građanskog uređenja. Nema bosanske himne iz koje odjekuju riječi probosanstva – nema građanskog uređenja. Nema još mnogo toga. Postoje heroji rata tri naroda, postoje himne tri naroda, postoje konstitutivni narodi, a Bosancima se izjašnjava manjina manja i od najmanje nacionalne manjine. 

I što ostaje kao „probosansko“ u njihovom probosanskom narativu? Ostaje Komšić po mjeri Bošnjaka. Ostaju Bošnjaci po mjeri odluke svebošnjačkog sabora iz 1993. godine kada su identificirali Bosansko i Bošnjačko te ostaju „nacionalisti“ i „separatisti“ koji slijede slovo i duh Ustava, a koji im jamči jednakopravnost kao konstitutivnim narodima. 

A onda u obraćanju medijima i javnosti drugovi Nikšić i Komšić kliču: “U tom smislu za nas u SDP-u i DF-u prihvatljiv je apsolutno svaki model iz bilo koje od država članica EU. Ako želimo Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu, cjelovitu, savremenu demokratiju, taj cilj možemo ostvariti jedino uvođenjem rješenja koja jačaju takav ustroj, a ne dubljom etnizacijom i diskriminacijom kroz izborni proces.“ 

Primjena Ustava nije nikakva dublja „etnizacija“ jer takvo što ne postoji nego jedino i isključivo primjena demokratskih načela pluralnih društava. A u takvim društvima nema nametanja volje nego vrijedi načelo uvažavanja volje drugoga. Drugovi bi se morali sjetiti da ih na to poziva i daklaracija ZAVNOBIH koja je, doduše, i u titovskom socijalizmu ostala samo partijska deklaracija. Onog trenutka kada je drug Milošević previdio model konstitutivnosti i uvažavanje volje drugih urušilisu se i višenacionalna partija i federalni sustav. 

Izetbegović nakon propalih pregovora poručuje, kao da piše proglas o sveopćoj mobilizaciji: “Oni misle da ono što nije završeno ratom se može završiti olovkom. Vidjeli ste da neće moći. Olovka je i naše oružje. Ali svako treba uzeti olovku i krenuti…” Ovom novom ratnom vođi treba napomenuti da je rat bio završen olovkom a ne pobjednikom i da će svaki dogovor morati završiti olovkom, a ne nemilosrdnom eliminacijom političkih protivnika.

Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...