ČOVIĆEV PARLAMENTARAC OTKRIO KARTE: "Ne bih imao problem da osnujemo građansku Republiku Herceg-Bosnu..."

O izmjenama izbornog zakona Džeba kaže kako je moguće postići dogovor i navodi primjer Mostarskog sporazuma.

  • Politika

  • 31. Mar. 2022  31. Mar. 2022

  • 6

„Ako je nekome problem nacionalna odrednica u kontekstu svih zagovaranja uređenja BiH ja ne bih imao problem da mi nemamo ime hrvatski u teritorijalnoj jedinici pa ne bih imao ni problem da osnujemo građansku Republiku Herceg-Bosnu“, kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne izaslanik u Domu naroda federalnog parlamenta Damir Džeba.

„Ako ne prođu izmjene izbornog zakona zašto ne bismo imali građansku Republiku Herceg Bosnu? Ako Zeleni u Njemačkoj zagovaraju građanski model zašto ne bi mogao biti uspješan građanski model u Republici Herceg-Bosni“, kazao je Džeba.

Komentirao je i izjavu Bakira Izetbegovića koju je dao u austrijskom gradu Klagenfurtu na manifestaciji „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“.

„Izjavom o šehidskoj krvi još jednom je osvijestio Hrvate i Srbe kako on vidi građansku BiH, a olovkom nikad ništa nije napisao. Sjećam se, tijekom pregovora u Mostaru uvijek bi crtao nekakve kružiće, kockice, cvjetiće… Eto za što mu olovka služi.“

O izmjenama izbornog zakona Džeba kaže kako je moguće postići dogovor i navodi primjer Mostarskog sporazuma. „Nitko nije vjerovao u postizanje dogovora za Mostar pa smo to promijenili. Izborni zakon je moguće izmijeniti kao i postizanje sporazuma, odnosno provedbu odluka Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...