KONAKOVIĆ OŠTRO UZVRAĆA: „Vidim da mi se premijer Novalić nagovorio kad sam napustio salu…“

Nakon Novalićevih kritika, ponovo se oglasio Konaković.

  • Mini market

  • 01. Apr. 2022  01. Apr. 2022

  • 4

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama, nakon kritika premijera Federacije BiH Fadila Novalića na račun lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

Nakon Novalićevih kritika, ponovo se oglasio Konaković.

"Budžet je usvojen u Domu naroda PFBiH.

31 glas za.

30 je potrebna većina.

2 ključna glasa premijeru Fadilu Novaliću stigla su od SNSD-a, strateškog partnera SDA, dugogodišnjeg.

15 ruku je iz HDZ-a.

Dakle, više od pola onih koji su glasali za budžet su delegati HDZ/SNSD.

Iz kluba Bošnjaka samo je 5 od 17 delegata diglo ruku za budžet (ni svi iz SDA nisu glasali).

1 iz kluba Ostalih, kolegica iz DF-a.

U pauzi je premijer trčkarao oko delegata, glasno nudio projekte, lupao cifre i 'lobirao' delegate da podrže ovaj cirkus od budžeta kojim su zadovoljni samo HDZ i SNSD, očigledno.

Posebno je bio agresivan u 'lobiranju' prema kolegama iz NES-a i PDA koji su ostali principijelni i nisu prihvatili ponude premijera.

Niti na jedno pitanje nije odgovorio dok je rasprava trajala, oborene glave sjedio u prvom redu.

Vidim da mi se nagovorio kad sam napustio salu.

Vlada Federacije je u kampanji, parama građana plaća promociju tako da se na malom broju istinski neovisnih portala mogu pročitati kritike i diskusije delegata.

Argumentovane, smislene i suštinski važne kritike.

Doći ćemo naravno i do informacije koliko novca građana i kome daje Vlada FBiH za svoju promociju.

Opozicija je naravno glasala za usvajanje dnevnog reda, svi smo bili za.

Samo destruktivna opozicija ogrezla u svojoj nemoći ruši dnevni red", poručio je Konaković.

Podsjetimo, Novalić se nakon usvajanja budžeta obratio zastupnicima i posebno replicirao Konakoviću.

"Veoma sam zadovoljan zbog toga, koristit će svim kategorijama, korisnicima budžeta. A ono s čim nisam zadovoljan jeste karakter nekih diskusija koje su išle sve do lične uvrede. Tu naročito izdvajam gospodina Konakovića - izgleda da se ne poznamo. Ja sam Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, one iste Federacije koja je u posljednjih sedam godina pod mojim vodstvom Vlade donijela povećanje realnog BDP-a 40 posto, ili sa 17,8 milijardi na 25 milijardi i 22 miliona. U tom istom periodu, direktni porezi, iz kojih snabdijevamo penzioni fond, zdravstvo, nezaposlenost..., narasli su sa 3,6 na 5,6 milijardi. Ista ta Vlada FBiH je u tim sedam godina sarajevski budžet podigla svojim mjerama sa 768 na milijardu i 220 miliona. Nije to uradila Konakovićeva Vlada. U posljednje dvije godine ova Vlada je Kantonu Sarajevo transferirala 170 miliona KM grantova, za održanje podnosivog stanja pandemije", rekao je Novalić i dodao:

"Prije ovog ja sam radio 33 godine u privredi, zaposlio sam preko 1.550 ljudi. I moram vam priznati da sam za vrijeme studiranja i mnogih korporativnih međunarodnih obuka dobro naučio matematičke formule i matrice. I znam dobro računati i nikad se nisam preračunao. Koliko znam, kolega Konaković je studirao, ako jeste, fizičku kulturu i sport. Tamo se uči kolut naprijed, kolut nazad, preskakanje štrika, ali ovo sigurno ne. Iz njegove diskusije se vidi da je sve ovo za njega i viša ekonomija i viša matematika. A na Wikipediji iz koje on uči, ovo ne stoji i ovo ne piše".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...