NA SVEČANOST U MOSTAR DOLAZI I ZORAN MILANOVIĆ: Veterani HVO-a se pitaju zašto raport predaje Mijo Krešić, ratni pripadnik Armije BiH i dobitnik "Zlatnog ljiljana?!

Inače, Mijo Krešić je i dopredsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH kojoj je pristupio nakon potpisivanja Daytona i jedan je od najpouzdanijih suradnika Dragana Čovića.

  • Društvo

  • 02. Apr. 2022  02. Apr. 2022

  • 11

Polaganjem vijenaca poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane u brojnim općinama širom Bosne i Hercegovine otpočelo je obilježavanje 30.obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 17. obljetnice Prve pješačke (gardijske) pukovnije  Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Centralne manifestacije održat će se narednog četvrtka i petka (7. i 8. travnja) u Mostaru . Kako je ovih dana najavljeno, tim će događajima nazočiti i Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

U četvrtak 7. travnja  vojna svečanost će se održati u vojarni "Stanislav Baja Kraljević" u organizaciji Prve pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH.

Prema protokolu je planiran "prijavak"(raport) Mije Krešića, zamjenika ministra obrane BiH (iako u službenom programu ne piše u kojoj je instituciji Krešić "zamjenik ministra!?") pred kojim će se "izvršiti postrojavanje ešalona i svečana ceremonija")

Među veteranima Hrvatskog vijeća obrane posljednjih dana  se čuje gunđanje zbog uloge koje će u ovom programu imati Mijo Krešić, koji nikada nije bio pripadnik, niti časnik HVO-a. Naprotiv, u vrijeme osnivanja HVO-a Mijo Krešić je bio oficir agresorske Jugoslovenske narodne Armije i živio je u Beogradu. Nakon napuštanja JNA Krešić se priključio Armiji Bosne i Hercegovine u Tuzli gdje je tokom rata bio jedan od čelnih ljudi u obavještajno-sigurnosnom sektoru Trećeg Korpusa Armije BiH. Iz rata je Krešić izašao u činu brigadira ABiH, a dobitnik je i najvećeg armijskog priznanja, "Zlatni ljiljan".

"Pa, zar nijedan zapovjednik HVO-a nije dovoljno dobar i školovan da bude zamjenik ministra obrane  i drži prijavak(raport) na svečanosti HVO-a nego to mora činiti čovjek koji je u Armiji BiH imao značajniju ulogu i dobio veća priznanja čak i od Željka Komšića?!", pitaju se ovih dana na društvenim mrežama veterani Hrvatskog vijeća obrane.

Inače, Mijo Krešić je i dopredsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH kojoj je pristupio nakon potpisivanja Daytona i jedan je od najpouzdanijih suradnika Dragana Čovića. Do izbora za zamjenika ministra odbrane BiH bio je dugogodišnji zamjenik ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...