NIKAD NEIZVJESNIJI IZBORI U MAĐARSKOJ: Orban bi mogao pasti zbog Putina

Analitičari širom Europe tvrde da su pitanja koncipirana tako da bude logično zaokružiti konzervativni odgovor "ne" te da je ovaj referendum u nedjelju upravo zato da motivira konzervativne glasače, ali i da podijeli oporbu koja se sastoji i od stranaka desnog predznaka.

  • Svijet

  • 02. Apr. 2022  02. Apr. 2022

  • 1

Mađarska će sutra birati novu vladu. Glavno pitanje je može li aktualni premijer Viktor Orban sa svojom strankom Fideszom ponovo osvojiti vlast. Orban traži četvrti mandat, a na vlasti je od 2010. godine, piše Index.hr.

Prvi put se suočava s ujedinjenom oporbom

Ovo je prvi put da se Orban suočava s ujedinjenom oporbom, sačinjenom od šest stranaka. Radi se o Mađarskoj socijalističkoj stranci Jobbiku, nekada stranci radikalne desnice, a danas stranci desnog centra, lijevo-zelenoj Stranci dijaloga, lijevo-liberalnoj Demokratskoj koaliciji, Zelenoj stranci LMP-u i stranci Liberalni zamak.

Oporbu predvodi konzervativac Peter Marki-Zay, kojemu ankete daju 33 posto glasova na predstojećim izborima, dok 35 posto glasača podržava aktualnu vlast. Radi se o prvom čovjeku gradića Hodmezovasarhelya, političaru bez stranačkog zaleđa. Inače, opozicijske stranke su odlučile provesti predizbore i dopustiti svojem članstvu i simpatizerima da izaberu ko će ići Orbanu na megdan.

U drugom krugu Marki-Zay osvojio je više glasova nego kandidatkinja ljevice Klara Dobrev koja je priznala poraz i obećala mu podršku kao kandidatu šest oporbenih stranaka koje će se suprotstaviti Orbanu.

Pisali smo kako se svojim imidžom obiteljskog čovjeka i katolika Marki-Zay pokazao kao prikladan kandidat i za lijeve i za konzervativne glasače. Radi se o 49-godišnjem ocu sedmero djece, koji je diplomirao ekonomiju i marketing. U svom rodnom gradu Hodmezovasarhelyu pobijedio je 2018. godine vladajući Fidesz.

Želi poboljšati odnose s Bruxellesom i zalaže se za to da Mađarska uvede euro. Upravo je to glavna razlika u odnosu na Orbana, koji u ideološkom smislu koristi Europsku uniju jer europskim vrijednostima suprotstavlja svoje suverenističke ideje, što je do sada očito nailazilo na plodno tlo kod birača.

Anti LGBT referendum isti dan kad su i izbori

Orban se jasno svrstao i protiv LGBT populacije. Na dan izbora održat će se i referendum o zakonu kojim se ograničava nastava o pitanjima homoseksualnosti i transrodnosti. Građani će odgovarati na pitanja podržavaju li seksualno obrazovanje u školama i slobodan pristup maloljetnika seksualnim sadržajima i slična.

Analitičari diljem Europe tvrde da su pitanja koncipirana tako da bude logično zaokružiti konzervativni odgovor "ne" te da je ovaj referendum u nedjelju upravo zato da motivira konzervativne glasače, ali i da podijeli oporbu koja se sastoji i od stranaka desnog predznaka.

Također, referendum je nejasan jer već zakon ograničava širenje informacija o homoseksualnosti i transrodnim temama. Održava se jer je cilj na dan izbora poslati jasnu poruku da je potrebno zaštititi djecu od "homoseksualne propagande sa Zapada", a onaj koji to radi je, dakako, Viktor Orban.

Inače, spomenimo i da se o zakonu oglasila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je iznimno nedvosmisleno poručila kako je taj mađarski zakon sramota, dodajući da on jasno diskriminira ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije.

Ne vodi Orban konzervativnu politiku samo po pitanju LGBT zajednice. Kako smo pisali, radi se tu i o preuzimanju kontrole nad javnim medijima, kampanjom protiv stranaca svih vrsta koji ugrožavaju Mađare, dizanjem ograde od bodljikave žice na državnim granicama, konzervativnom obiteljskom politikom, militarizacijom obrazovanja, progonom nevladinih udruga, sukobima s Bruxellesom...

Drugačije vrijednosti s druge strane

S druge strane je Marki-Zay koji propagira drugačije vrijednost od onih koje zastupa Viktor Orban. "Ako uspijemo otjerati Orbana, morat ćemo sve dovesti u red. U Mađarskoj ne postoje demokracija, medijske slobode, pravna država", ustvrdio je on jednom prilikom te je obećao da će obnoviti navedeno.

On govori da je Orban korumpirani diktator i izdajica europskih vrijednosti, izdajica kršćanstva. Kritizirao je kampanje mržnje protiv LGBT zajednice, Roma, Židova i drugih manjina. Marki-Zay se zauzima za ukidanje zakona protiv LGBT zajednice i obećao je istospolnim parovima dati jednaka prava kao i heteroseksualnim, u prvom redu pravo na sklapanje braka.

"Vjerujem da sekularna država ne može pravno praviti razliku među ljudima na temelju njihove seksualnosti", rekao je u jednoj prigodi.

No u jednome i Marki-Zay dijeli Orbanovo mišljenje. To je podrška Orbanovoj odluci da podigne ogradu na granici protiv migranata. Marki-Zay smatra da je to legitiman način borbe protiv ilegalne imigracije.

Rat kao najbitnija tema

Međutim, čini se da će ključ za ove izbore ipak biti rat u Ukrajini, odnosno stav prema ruskoj invaziji. Tema je to koju radikalizira upravo Orban, govoreći kako oporba želi slati mađarske vojnike u rat u Ukrajini. Orban je nedavno opširno govorio o potrebi da se Mađarska drži podalje od rata u Ukrajini. Rekao je da je mađarski interes da ne budu žrtvovani kao pijun u tuđem ratu.

"Ne možemo ništa dobiti u ovom ratu, ali možemo sve izgubiti. Ni jedan jedini Mađar ne smije se naći između ukrajinskog nakovnja i ruskog čekića", rekao je Orban na svom skupu pred nekoliko stotina hiljada pristalica.

I tu se radi o velikom zaokretu. Orban je 2017. kupio ruske nuklearne reaktore i dogovorio zajedničke mađarsko-ruske istraživačke projekte u svemiru. Nabavio je i rusko cjepivo protiv korone Sputnik V, koje još nije odobrila Europska agencija za lijekove. Zauzvrat, Mađarska dobiva ruski plin po povlaštenoj cijeni.

Smatraju ga najbližim Putinovim saveznikom unutar EU, a sad je tezu zamijenio te je nekim djelima popratio novu retoriku. Kako piše "Deutsche Welle", Orban je posljednjih sedmica ipak pristao podržati sankcije koje je Rusiji uvelo 27 zemalja Unije te je osudio nasilni napad Moskve na Ukrajinu, iako nikada nije imenom spomenuo Putina u tom kontekstu.

"Umjesto Istoka, mi biramo Europu"

Oporbenjaci od Orbanove vlade traže da preuzme odgovornost za bliske veze s Rusijom. Na odvojenom mitingu, na kojem su se okupile hiljade ljudi, također na Dunavu, lider oporbene koalicije Peter Marki-Zay rekao je da izbor za birače "nikada nije bio tako lak kao ove godine". "Umjesto Istoka, mi biramo Europu.''

"Zbog sebičnosti i žudnje za moći našeg vođe (...) mi smo izabrali zaostali Istok umjesto Zapada, koji se razvija. Dragovoljno smo se vratili na pogrešnu stranu povijesti, ali za dvadeset dana su izbori u Mađarskoj", rekao je Marki-Zay sredinom marta.

Čini se kako je Orbanu prijetilo da mu se na ovim izborima osvete dugogodišnji jako dobri odnosi s Putinom. Podsjetimo, uoči napetosti u Ukrajini on je otvoreno hvalio Putina, no sad se očito pokušava odmaknuti od njega i predstavlja se zaštitnikom koji Mađarsku drži izvan ratnih zbivanja.

Politolog Obućina: Oporba Orbana ugrožava više nego prije

Popričali smo s politologom Vedranom Obućinom o izborima u Mađarskoj. On govori kako bi s oprezom rekao da je Orban u prednosti zbog dobre infrastrukture, značajnog stranačkog članstva na lokalnim razinama i općenito volje glasača Fidesza da izađu na birališta.

"Ipak, oporba ga ugrožava više nego u prethodnim izbornim ciklusima. Ugrožava ga savez koji čine gotovo sve oporbene stranke, od desnice i liberala do Zelenih i ljevice. Danas se nitko ne čudi kad vidi zastave nekadašnje krajnje desne stranke Jobbik i postkomunističke Mađarske socijalističke stranke kako vijore jedna uz drugu na demonstracijama", rekao je.

Politolog Obućina je dodao kako su prije desetak godina bili ogorčeni protivnici, a danas su ujedinjeni protiv Fidesza. Navodi i da je ono što ih okuplja manje program, a više politička nužnost.

"Pojedinačno ni jedna od ovih stranaka ne bi mogla predstavljati prijetnju hegemoniji koju je Orban gradio tijekom godina. Sve će ovisiti o tome koliko će oporba biti jasna u svojim stavovima. Ako toga ne bude, narod bi vjerovatnije glasao za stabilnost, kakva god ona bila", rekao je on.

"Marki-Zay je uvjeren u svoju svetu misiju da izvede zemlju iz tame"

Pitali smo ga koja je prema njegovom mišljenju osnovna razlika između Orbana i Marki-Zaya.

"U nizu govora, sastanaka sa stranim dužnosnicima i intervjua za medije otkako je uzdignut u de facto čelnika mađarske oporbe, Marki-Zay je izrazio samouvjereni ton čovjeka s dubokim osjećajem, gotovo svetom misijom, da izvede Mađarsku iz tame u koju ju je, smatra, gurnula Orbanova stranka Fidesz, i postavi ovu zemlju u čvrsto europsko okruženje predano slobodi i zakonu", kaže.

"Mnogi stručnjaci to odbacuju kao želju, iako većina također priznaje da s Marki-Zayem na čelu zajednička oporba sada ima najbolje šanse u 11 godina da se riješi Orbana. Posljednja tri parlamentarna izbora bila su manje o tome tko, a više o tome koliko: hoće li Orban i njegova stranka Fidesz vladati jednostavnom većinom ili potpunom većinom (potonje, pokazalo se, u sva tri slučaja)."

"Ovoga puta bit će puno bliže. Možda je najveća razlika između njih dvojice ta što se Marki-Zay prikazuje kao potpuno proeuropski orijentiran političar, ali je pitanje koliko će takav stav biti zajednički cijeloj oporbi", navodi.

Ruska agresija posijala je pomutnju među Fideszovim biračkim tijelom

Istaknuo je i da nije slučajno da se odlučilo provesti referendum upravo na dan izbora, kako bi podupiratelji Fidesza ujedno imali i priliku inzistirati na moralnim politikama. Pitali smo ga posebno o ratu u Rusiji kao bitnom čimbeniku na izborima.

"Vrlo je to bitan čimbenik, ali tek kao dodatni povod predizbornim sučeljavanjima. Nakon izbora će se ti stavovi promijeniti. Tri od četiri člana Višegradske skupine masovno podržavaju borbu Ukrajine protiv ruskog agresora", dodaje.

"Kao proruski trojanski konj u EU i NATO-u, Viktor Orban se pretvara da rat nema nikakve veze s Mađarskom i da se za zemlju mora osigurati mir. Ali ako bude izabran za četvrti mandat, više si ne može dopustiti da izgleda kao blizak prijatelj Rusije zbog posljedica rata. Barem ne ako želi surađivati sa zapadnim demokracijama."

"U Mađarskoj neki analitičari nagađaju da će se Budimpešta ili ponizno približiti EU i NATO-u ili da će započeti proces izlaska Mađarske iz EU. Ako Orban ostane na vlasti nakon izbora 3. aprila, zaprijetit će Zapadu da će razbiti jedinstvo sankcija i koristiti ih kao polugu u budućim odlukama Europskog vijeća, ucjenjujući svoje takozvane saveznike vetom", naveo je.

"Ruska agresija posijala je pomutnju među dosad jedinstvenim Fideszovim biračkim tijelom. Nakon dvanaest godina proruske propagande čak ni Orbanovi pristaše ne znaju kako reagirati na ovu nevjerovatnu promjenu stava svog idoliziranog vođe", riječi su Vedrana Obućine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...