OBJAVLJENI PRVI REZULTATI: Viktor Orban ubjedljivo vodi

Suočavajući se s Orbanom, šest opozicionih stranaka dogovorilo je savez bez presedana kako bi svrgnuli s vlasti 58-godišnjeg čelnika.

  • Svijet

  • 03. Apr. 2022  03. Apr. 2022

  • 3

Objavljeni su prvi rezultati izbora u Mađarskoj.

Prema 28.08 prebrojenih biračkih mjesta, Orbanova stranka Fidesz ima 59.36 posto glasova. Ujedinjena opozicija ima 29.55 posto.

Suočavajući se s Orbanom, šest opozicionih stranaka dogovorilo je savez bez presedana kako bi svrgnuli s vlasti 58-godišnjeg čelnika.

Optužen od Bruxellesa za višestruke napade na vladavinu prava, Orban je tokom 12 godina gušio pravosuđe i medije dok je zagovarao ultrakonzervativnu viziju društva. Birališta su zatvorena u 19 sati nakon velikih gužvi – odaziv je bio 67.8 posto pola sata prije zatvaranja, što je brojka vrlo blizu one iz 2018. godine.

Većina ispitivanja javnog mnijenja davala je prednost Fideszu, vladajućoj stranci, ali bitka nikada nije bila tako napeta. Odjeven u crni sako, Orban je sa suprugom Aniko Levai glasao rano ujutro u školi u predgrađu Budimpešte, obećavajući “veliku pobjedu”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...