ORBAN PROGLASIO POBJEDU RIJEČIMA KOJE ODZVANJAJU: "Nacionalističke politike su budućnost"

Orban je u obraćanju pristalicama optužio međunarodne organizacije da su bile protiv njegove stranke te da je njihova investicija u ljevicu bila najgora investicija.

  • Svijet

  • 03. Apr. 2022  

  • 5

Aktuelni mađarski premijer i čelnik desničarskog Fidesza Viktor Orban je proglasio pobjedu na danas održanim parlamentarnim izborima u Mađarskoj.

Ovo je učinio nakon što je izgledno da će Fidesz dobiti više od 50 posto glasova, dok ujedinjena ideološki šarolika opozicija ima skoro 34 posto glasova. Parlament Mađarske ima 199 mjesta, a za većinu je potrebno imati minimalno 100 mandata.

Orban je u obraćanju pristalicama optužio međunarodne organizacije da su bile protiv njegove stranke te da je njihova investicija u ljevicu bila najgora investicija.

"Imamo strast koja se zove Mađarska. Postoje međunarodne organizacije koje su protiv nas i koje su trošile novac. Mađarska ljevica je bila najgora investicija. Ova pobjeda će se pamtiti do kraja života, jer se zaista moramo boriti protiv ljevice. Bilo je bespotrebno trošiti sav taj novac. To je bilo samo bacanje novca", kazao je.

Prema njegovim riječima, nisu dopustili da se vrate sjenke prošlosti te da su štitili mir, stabilnost, djecu i porodicu. Poručio je da mađarska ima prijatelje u Amerikancima, Francuzima, Austrijancima, Poljacima i Srbima.

"Ovo nije samo naša pobjeda, ovo je i njihova pobjeda", dodaje.

Orban se osvrnuo i na ideologiju Fidesza i njemu ideološki sličnih stranaka.

"Samo su kršćansko-demokratske, nacionalističke politike pobjedničke. One nisu prošlost, one su budućnost. Mađarska uvijek na prvom mjestu", zaključio je Orban.

Pravo glasa je imalo 8,3 miliona stanovnika, od čega je njih skoro 70 posto glasalo. Ideološki šarolika opozicija se ujedinila, a predvodio ju je gradonačelnik Hodmezovasarhelyja Peter Marki-Zay. Riječ je o umjereno konzervativnom političaru.

Orbanov Fidesz je već 12 godina vladajući u Mađarskoj, a opozicija se ujedinila u pokušaju da to promijeni. Analitičari smatraju da će Orbanova izborna pobjeda biti utoliko više značajna, jer mu se suprotstavila ujedinjena opozicija, što ranije nije bio slučaj.

Predizborne ankete su pokazivale da razlika u izbornom rezultatu neće biti velika te su pokazivale da će Orban zadržati vlast.

Kampanju je obilježio odnos Mađarske prema agresiji Rusije na Ukrajinu, kao i odnos između Mađarske i Rusije. U Mađarskoj je danas održan i referendum na kojem su se građani izjasnili da li podržavaju predstavljanje seksualnih orijentacija maloljetnika u školama, a bez saglasnosti roditelja, kao i o medijskoj promociji rodno osjetljivih tema među maloljetnicima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...