PROFESOR ZLATKO HADŽIDEDIĆ O ESCOBARU: "Nazivati BiH 'najvećim problemom' je degutantno i opsceno!"

Dr. Zlatko Hadžidedić, profesor međunarodnih odnosa u izjavi za Novinsku agenciju Patria ističe da, u principu, nije iznenađen ovakvim izjavama.

  • Politika

  • 04. Apr. 2022  04. Apr. 2022

  • 13

Specijalni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan Gabriel Escobar danas je boravio u Hrvatskoj na Američko-hrvatskom forumu, a u obraćanju je kazao kako „ne misli da se” ukrajinska kriza može prenijeti na hrvatsko susjedstvo jer je ona dovela do vraćanja europskog fokusa na rješavanje kriza u svojoj okolini.

Potom je dao izjavu kako BiH, za koju u javnim nastupima ponavlja da nema etnički, nego problem korupcije, predstavlja najveći izazov na Zapadnom Balkanu te da je riječ o zemlji gdje su „obećanja zapada bila najmanje ispunjena”.

Dr. Zlatko Hadžidedić, profesor međunarodnih odnosa u izjavi za Novinsku agenciju Patria ističe da, u principu, nije iznenađen ovakvim izjavama.

“Escobar je i ranije davao izjave koje su bile u suprotnosti sa američkom vanjskom politikom prema Bosni i Hercegovini i regionu. Pitanje je samo da li se to američka politika promijenila za 180 stepeni, ili Escobar koristi trenutni zamor američkog vanjskopolitičkog establishmenta krizom u Ukrajini, kako bi vodio neku svoju privatnu politiku”, istakao je Hadžidedić.

Pojašnjava da Escobar u ovim nastojanjima, očito - bez mnogo obzira, a i elementarne logike - lažno interpretira situaciju u Bosni i Hercegovini kao unutrašnji problem, i udare na njen suverenitet prikazuje kao "problem korupcije", dajući time otvorenu podršku agresivnoj politici koju prema njoj vode Srbija i Hrvatska.

“Nazivati Bosnu i Hercegovinu, koja je bila žrtva oružane agresije ovih susjednih zemalja, "najvećim problemom", a Srbiju pri tome nazivati "bliskim partnerom" Washingtona, te tvrditi da je Srbija "uvijek bila" među europskim demokratskim državama, u najmanju ruku je degutantno i opsceno. Jer, da podsjetimo, tog svog "bliskog partnera" Washington je morao u nekoliko navrata vojnim putem zaustavljati u činjenju genocida nad građanima Bosne i Hercegovine i stanovnicima nekadašnje srbijanske pokrajine, Kosova”, ističe Hadžidedić.
Taj period, napominje Hadžidedić, kada je Srbija, mnogo surovije nego današnja Putinova Rusija, nastojala fizički istrijebiti i protjerati sve nesrpsko stanovništvo iz ove dvije zemlje, Escobar naziva tek pukim "lošim upravljanjem" u periodu vladavine Slobodana Miloševića!? 

“Također, apsurdnost njegove tvrdnje da je Srbija bila "partner" SAD-a u dva svjetska rata najbolje se pokazuje pogledom na mapu, gdje se može uočiti da je u Drugom svjetskom ratu Srbija bila samo jedan manji dio države koja se zvala "Jugoslavija", čiji narodi su se zajednički borili protiv fašizma, a da bi Escobar sada sve njih i njihovu borbu reducirao na navodno američko "partnerstvo" sa Srbijom!?

Ili je možda za Escobara Jugoslavija bila samo produžetak Srbije, gdje su svi ostali jugoslavenski narodi jednostavno izbrisani s mape, baš kao što je to oduvijek zamišljala velikosrpska politika, sa kojom Escobar očito ima toliko tačaka uzajamnog razumijevanja?! A o "demokratičnosti" svih srbijanskih, pred-jugoslavenskih i post-jugoslavenskih režima najbolje svjedoči činjenica da je jedina konstanta u njihovim političkim programima, tokom 180 godina, od 1840-tih, bila opsesija idejom da se Srbiji mora silom pripojiti teritorija Bosne i Hercegovine, a po mogućnosti i što veći dijelovi ostalih susjednih država”, kaže Hadžidedić.

Dakle, ističe dalje, čak i kada bi američki State Department u potpunosti stajao iza Escobarovih nastojanja da se 180-godišnja velikosrpska politika afirmira kao dio europske demokratije i da se amnestira za sva zla koja je nanijela srpskom narodu i sve zločine koje je počinila prema svim susjednim narodima, bilo bi preporučljivo da ovakvog 'izaslanika' što prije povuku sa dužnosti, kako američkoj vanjskoj politici ne bi nanosio dalju sramotu i lišavao je svakog kredibiliteta. 

“Jer, kada pročitate Escobarove bezobzirne zamjene teza i historijske falsifikate, morate se upitati - šta možete očekivati od vanjske politike države koja takvog čovjeka šalje kao svog specijalnog 'izaslanika' koji bi trebalo da pomogne u rješavanju problema u regionu? 

Ovakav 'izaslanik' može samo izazvati nove probleme, legitimirajući i ohrabrujući velikosrpske atake na suverenitet Bosne i Hercegovine i pokušaje da se otcijepe i pripoje dijelovi njene teritorije, time proizvodeći nezaustavljivu lavinu nestabilnosti u regionu. Moramo se upitati, da li je to ono što SAD žele da vide na Balkanu? Ili sa Balkana što prije treba da odstrane svog 'specijalnog izaslanika', Gabriela Escobara?”, precizira Hadžidedić.   

(Patria)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...