ESCOBAROV SIGNAL SARAJEVU: "O mogućem građanskom uređenju BiH može se razgovarati možda u budućnosti nakon..."

Gabriel Escobar, posebni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan, izjavio je da je Dejtonski mirovni sporazum okvir u kojem će Bosna i Hercegovina ići na putu ka evropskim integracijama i tek nakon što Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Evropske unije može se razgovarati o građanskom konceptu uređenja ove države.

  • Politika

  • 05. Apr. 2022  05. Apr. 2022

  • 40

Escobar koji je u Zagrebu boravio povodom dvodnevnog Američko-hrvatskog foruma naglasio je da se o mogućem građanskom uređenju Bosne i Hercegovine može razgovarati možda u budućnosti nakon članstva u EU i da do tada ostaje trenutno ustavno uređenje u BiH.

“Dotad je Dayton mapa puta prema evropskoj integraciji i to mora i ostati”, rekao je Escobar.

Kako je Escobar objasnio Dejtonski mirovni sporazum, nije problem u funkcionisanju BiH, naročito u radu njenih institucija koje nisu učinkovite zbog izostanka dobre volje političkog rukovodstva.

„Problem su neodgovorno vodstvo, korupcija, političari koji insistiraju ostati na vlasti pod svaku cijenu”, naglasio je izaslanik vlade američkog predsjednika Joea Bidena.

Također, Escobar je istakao da je BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja u Ebropi, kao i da se njen privatni sektor smanjio na trećinu BDP-a, što, prema njegovim riječima, ima za posljedicu da BiH ima i najbržu emigraciju od svih zemalja zapadnog Balkana.

„Politički čelnici bi s takvim brojevima u privatnom sektoru bili otpušteni”, ističe Escobar.

Osim toga Escobar je ponovio da ne vidi nikakvu šansu sukoba u BiH.

Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...