REAKCIJA SDP-a NA "ISTICANJE ETNIČKE PRIPADNOSTI": HDZ-ov prijedlog je revitalizacija praksi fašističkih režima

Dodaju da od presude "Sejdić-Finci" nadalje, u različitim formulacijama, te presude naglašavaju da se nikakvo različito postupanje zasnovano na etničkom porijeklu pojedinca ne može objektivno opravdati u savremenom demokratskom društvu koje je izgrađeno na principima pluralizma.

  • Vijesti

  • 07. Apr. 2022  07. Apr. 2022

  • 8

Prijedlog HDZ-a Bosne i Hercegovine da se na ličnim dokumentima građana Bosne i Hercegovine ističe etnička pripadnost, odnosno pripadnost konstitutivnim narodima, ostalim ili nacionalnim manjinama kao preduslov za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava poput prava na rad, zapošljavanje, kandidiranje predstavlja revitalizaciju najgorih praksi nacističkih režima, poručuju iz Socijaldemokratske partije BiH.

"Gotovo identična zakonska rješenja usvojena su 1935. godine u nacističkoj Njemačkoj, kao zakonski okvir za segregaciju i diskriminaciju i jevrejskog stanovništva i drugih građana koji su smatrani građanima "nižeg reda". Činjenica da se HDZ BiH usudio ovakav prijedlog uputiti u parlamentarnu proceduru ukazuje na njihovu iskrenu namjeru da institucionalno afirmiše rasizam i diskriminaciju u svakom segmentu društva. Naravno da sve presude Evropskog suda za ljudska prava kojim je tretirano pitanje ostvarenja prava po osnovu etničkog pripadanja jasno nalažu relativizaciju, odnosno dokidanje principa konstitutivnosti", navode iz SDP BiH. 

Dodaju da od presude "Sejdić-Finci" nadalje, u različitim formulacijama, te presude naglašavaju da se nikakvo različito postupanje zasnovano na etničkom porijeklu pojedinca ne može objektivno opravdati u savremenom demokratskom društvu koje je izgrađeno na principima pluralizma.

"Obaveza dokidanja svih oblika razdjeljivanja građana po etničkoj osnovi je naglašena i u nizu akata Evropskog parlamenta, kao što je uslov i za pristupanje Evropskoj uniji. Umjesto evropskih vrijednosti, HDZ Bosne i Hercegovine očito nastavlja voditi politiku u skladu sa ideologijom u čijem korijenu je rasizam i nacionalizam. Nažalost, očito su naivna bila nadanja da će presude međunarodnih sudova dovesti do otriježnjenja i pravljenja otklona od politika koje su odgovorne za smrti hiljada građana, koncentracione logore i masovne progone. SDP Bosne i Hercegovine zato poziva sve činitelje domaćeg poretka, uključujući međunarodnu zajednicu, da se jasno osude ovakvi postupci i konačno odustane od podilaženja i povlađivanja političkim opcijama koje javno promiču rasističke principe. Sada se ti principi ne pokušavaju nametnuti samo u izbornom zakonodavstvu, nego u cjelokupnom društvenom sistemu. Očekujemo da u Bosni i Hercegovini i međunarodni dužnosnici konačno počnu zagovarati principe koji su mjerilo vrijednosti u savremenim demokratskim društvima. Još jednom želimo istaći kako je za SDP potpuno neprihvatljivo da međunarodni zvaničnici prihvataju, zagovaraju i podržavaju rješenja koja ne  postoje u bilo kojoj demokratskoj zemlji. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju savremeno građansko uređenje koje je standard u svim državama članicama EU. Ništa više, ali i ništa manje od toga", kažu iz Socijaldemokratske partije BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...