PROFESOR KASIM TRNKA OTVORENO: "Dodik Putinovim konceptom podriva stabilnost BiH, Schmidt mora reagirati"

Profesor Trnka ističe da probosanski akteri u vlasti BiH moraju poduzeti sve zakonom predvođene radnje.

  • Politika

  • 08. Apr. 2022  08. Apr. 2022

  • 8

"Republika Srpska, nažalost, nastavlja sa svojom praksom da podriva sistem Bosne i Hercegovine", kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba ugledni profesor ustavnog prava i jedan od učesnika pregovora u Daytonu 1995., prof. dr. Kasim Trnka nakon što je obznanjeno da je u Službenom glasniku Republike Srpske, Ukazom predsjednice tog entiteta Željke Cvijanović, objavljen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

„Mislim da je to ustvari koncept koji je Milorad Dodik dobio od Vladimira Putina kako da destabiliziraju BiH. On očigledno vrlo dosljedno radi taj svoji posao. Ali on je na svom konceptu. Nažalost, vlasti ne rede svoj dio posla. Mora se brzo reagirati“, upozorava Trnka.

Komentirajući izjavu OHR-a, odnosno visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta „da Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske je ništavan”, Trnka kaže:

„Visoki predstavnik Christian Schmidt se ne može pozivati samo na to da i dalje postoji zabrana raspolaganja državnom imovinom, već on jednostavno treba da djeluje prema tom zakonu. Ako on ne bude djelovao, neko od ovlaštenih predlagača mora, kada se za to steknu uslovi, da podnese zahtjev Ustavnom sudu BiH da ocjeni saglasnost s Ustavom BiH. Očigledno da nije u saglasnosti. Sud će vjerovatno donijeti takvu odluku“.

Profesor Trnka naglašava da se svi ovi događaji moraju ozbiljno posmatrati kroz prizmu aktivnosti Vladimira Putina u Ukrajini.

„Pokušava se destabilizirati BiH… Zato je čitava priča da BiH nije država, da ne funkcionira, a on (Dodik) doprinosi tome da ne funkcionira. Ja se bojim da će uz saradnju sa Srbijom proraditi taj potez Moskva-Beograd-Banja Luka da se destabiliziraju BiH. Mislim da se čeka konačna odluku oko Kosova, pa da onda vidi koje će poteze povlačiti za RS“, upozorava profesor Trnka.

Na koncu, on ističe da probosanski akteri u vlasti BiH moraju poduzeti sve zakonom predvođene radnje.

„Ne smije se ništa propustiti, jer sve što se propusti kasnije će (nam) se obiti o glavu. Treba iskoristit sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju i odgovorno reagirati, kad treba izjavom, a kad treba nekom konkretnom aktivnošću. Da ništa ne prođe, a da se ne reagira“, zaključuje Trnka.

Podsjetimo, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je jučer vlasti bh. entiteta Republika Srpska da preduzmu sve potrebne aktivnosti da se zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS-u odmah stavi van snage, te da je on ništavan.

„Rješavanje pitanja državne imovine ne može se postići nikakvim jednostranim djelovanjem, već isključivo transparentnim procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji bi za rezultat imao usvajanje relevantnog zakonodavstva na državnom nivou kojim se uređuje ovo pitanje“, naveo je Schmidt, kaže se u saopćenju iz OHR-a.

Vlasti RS-a, naravno, nastavljaju svoje aktivnosti bez mnogo obaziranja na ono što OHR govori. Za njih je relevantna činjenica da OHR ništa konkretno ne radi da ih zaustavi u ovim antiustavnim aktivnostima koje su direktno usmjerene protiv države BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...