RADMANOVIĆ ODGOVORIO DŽAFEROVIĆU: "Kompletan politički krug u Sarajevu krši Ustav BiH"

Na konstantne tvrdnje zvaničnika iz SDA o “malignom ruskom uticaju”, Radmanović kaže da je takva priča smiješna, bez ikakvih dokaza, što se može i provjeriti.

  • Vijesti

  • 08. Apr. 2022  08. Apr. 2022

  • 2

Sav problem BiH je u Federaciji, u Sarajevu, gdje gotovo kompletan politički krug krši Ustav BiH, ocijenio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović.

To se dešava skoro svakodnevno s najmerom da bismo svi mi zaboravili da oni bez saglasnosti, bez dogovora, bez konsenzusa odlučuju i pričaju po svijetu svoju priču i napadaju Republiku Srpsku. Nije Republika Srpska prekršila Ustav, već se zalaže za dosljedno provođenje Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Radmanović Srni.

Nakon tvrdnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u razgovoru sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom da “Republika Srpska djeluje neustavno”, Radmanović je rekao da političari iz Sarajeva kada napadaju Republiku Srpsku kriju ono što oni rade.

On je dodao da je to i udar na ustavni poredak, te da su se takvi udari čuli u posljednje vrijeme od mnogih iz SDA, navodeći primjer Bakira Izetbegovića koji time pokazuju da neće BiH stvorenu Dejtonskim mirovnim sporazumom, a ni sada je ne priznaju već otvoreno govore o tome, što nije dobro.

Prema njegovim riječima, BiH može postojati samo kao ravnopravna zajednica tri konstitutivna naroda i dva entiteta u kojoj sva prava imaju i ostali kao i konstitutivni narodi.

On je podsjetio da je prošao čitav izborni ciklus i da u FBiH nisu formirali Vladu, dok pričaju o Republici Srpskoj, što bi se u najmanju ruku moglo zaključiti da nisu u stanju da urade bilo šta već stalno pokazuju prstom na druge i viču “držite lopova”, a oni služe lopovlucima.

Na konstantne tvrdnje zvaničnika iz SDA o “malignom ruskom uticaju”, Radmanović kaže da je takva priča smiješna, bez ikakvih dokaza, što se može i provjeriti.

On je rekao da zvaničnici iz Republike Srpske ne kriju blagonaklon odnos prema Ruskoj Federaciji, što će i ostati, te smatra da bi svi iz BiH trebalo da posebnu pažnju posvete Rusiji.

– Tačno je da taj blagonaklon odnos proizlazi iz toga što od Ruske Federacije imamo i određen vid zaštite. Imamo člana Savjeta bezbjednosti koji dosljedno provodi Dejtonski mirovni sporazum i na taj način štiti i našu Republiku Srpsku, ali u BiH – ocijenio je Radmanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...