30 GODINA OD POČETKA RATA U BiH: Izložba fotografija Paula Lowea o opsadi Sarajeva i u Beogradu

Izložba u Beogradu, simultana je i istovjetna onoj na programu u sarajevskoj Vijećnici kojom se obilježava 30 godina od početka opsade Grada.

  • Kultura

  • 11. Apr. 2022  11. Apr. 2022

  • 0

Izložba fotografija pod nazivom “Opsada” (Siege), engleskog fotografa Paul Lowea, povodom obilježavanja 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini, kao i opsade glavnog grada Sarajeva, najduže u modernoj istoriji, biće otvorena sutra uveče u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, najavili su organizatori.

U saopštenju je navedeno da je Lowe "zabilježio scene iz svakodnevnog života dokumentujući četvorogodišnju opsadu Sarajeva".

"Više puta je dolazio u opkoljeni grad između 1992. i 1994. godine i bilježio kako su građani pokušavali da prežive agresiju koja se na njih sručila s okolnih brda”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je tokom opsade, Sarajevo iz jedne žive, moderne metropole pretvorilo “u nešto nalik srednjevjekovnoj tvrđavi”, ali da su uprkos oskudici i opasnostima, građani Sarajeva “nastavili su da stvaraju umjetnost, muziku, pozorište i igru”.

Ukazano je i da se "izložba organizuje u trenutku kada Evropa ponovo svjedoči scenama razaranja i patnje u gradovima kao što su Mariupolj i Harkiv".

"Zbog toga Loweove slike opkoljenog Sarajeva, u kojima je pedantno dokumentovao intimna životna iskustva običnih ljudi uhvaćenih u najneobičnijim okolnostima, imaju posebno snažan odjek”, piše u saopštenju.

Izložba u Beogradu, simultana je i istovjetna onoj na programu u sarajevskoj Vijećnici kojom se obilježava 30 godina od početka opsade Grada.

Partnerski su je omogućili i podržali: Grad Sarajevo, Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Centar za postkonfliktna istraživanja, Memorijalni centar Srebrenica, Modul memorije i forum ZFD.

Na otvaranju izložbe u Beogradu, govoriće autor fotografija Paul Lowe, direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić i direktorica beogradskog foruma ZFD Nataša Govedarica.

Izložbu organizuje njemačka organizacije forum ZFD, predstavništvo Beograd, a otvaranje je zakazano za utorak u 18.00, navodi Beta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...