AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ: "Schmidtovo saučesničko ponašanje!"

"Vi, čija misija je da štitite Daytonski sporazum, suverenitet i integritet države BiH!? Vi koji ste vrhovni autoritet u zaštiti države koju na Vaše oči tako drsko razvaljuju! Vi, čija je dužnost, čija misija je da štitite tekovine Daytonskog sporazuma!"

  • Društvo

  • 11. Apr. 2022  11. Apr. 2022

  • 3

Akademik Esad Duraković u autorskom tekstu uobličenom kao pismo Christianu Shmidtu, visokom predstavniku u BiH upozorava na saučesnički odnos.

"Pismo kojim Vam se obraćam predstavlja mišljenje i osjećanje – predstavlja stav – veoma velikog broja građana u BiH: svih njenih patriota kojih ima veliki broj i zahvaljujući kojima ova zemlja još uvijek opstaje, uprkos činjenici da je izložena agresiji svojih susjeda i saučesničkom ponašanju međunarodne zajednice već tridesetak godina. 

Da, ovdje je riječ o saučesničkom ponašanju!

Organi Republike Srpske već duže vrijeme donose antidejtonske odluke (sada i zakone) kojima se daytonska BiH urušava, dekonstruira. Najviši državni organi BiH su već dugo paralizirani odlukom političkih subjekata iz RS-a itd. Sasvim nedavno donesen je i zakon u RS-u o tome da se DRŽAVI BiH oduzima tlo pod nogama, jer – nema države ako joj neko zakonski oduzme zemlju.

I šta Vi činite?!

Vi, čija misija je da štitite Daytonski sporazum, suverenitet i integritet države BiH!? Vi koji ste vrhovni autoritet u zaštiti države koju na Vaše oči tako drsko razvaljuju! Vi, čija je dužnost, čija misija je da štitite tekovine Daytonskog sporazuma!

Vi na sve te, po državnost BiH fatalne, poteze i odluke RS-a verbalizirate, izražavate zabrinutost i sl. umjesto da posegnete za instrumentima koje imate – da pravno valjanim 'potezima' visokog predstavnika poništavate te odluke, Vi ili šutite ili progovorite – ako već progovorite – na takav način da je svakome jasno kako zapravo ohrabrujete secesionističke poteze RS-a.

Jer šta znači u konsekventnom i logičnom promišljanju kada ponovite više puta, recimo, da imate bonske ovlasti koje su vam na raspolaganju, ali za njima ne posežete ni u trenucima koji su najdramatičniji za državnost BiH? To znači ohrabrenje secesionistima! I to znači, također, da ste saučesnik u njihovoj raboti. 

I ne samo to. Budući da ste vrhovni autoritet u BiH a da prelazite preko svih opakih antidržavnih ODLUKA iz RS-a, povremeno samo verbalizirajući, to znači – de facto – da ste Vi, gospodine Schmidt, uz Dodika i njegove secesioniste, aktivni pomagač u razvaljivanju naše napaćene zemlje. Nadalje, to znači istovremeno da se ponašate krajnje neprofesionalno jer potpuno, suštinski, iznevjeravate misiju u kojoj ste u BiH. Želimo da znate da mi nismo ni glupi ni slijepi, da smo – mi patriote – ogorčeni vašom neprofesionalnošću, Vašim saučesničkim ponašanjem u rušenju BiH jer – ponovimo – ne izvršavajući svoju obavezu da zaštitite državnost BiH, proizlazi da Vi djelujete kao saučesnik.

Mi smo zaprepašteni saznanjem da iz jedne tako velike zemlje, dostojne poštovanja, može doći u BiH osoba koja je toliko neprofesionalna i politički nekorektna. Možda je zadnji čas da odlučno i pravno efektno istupite jer biste time spasili ne samo BiH, nego i vlastiti autoritet i autoritet međunarodne zajednice koju ovdje predstavljate."

(nap.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...