AKADEMIK SLAVO KUKIĆ ZA „SB“: "Korištenje bonskih ovlasti u ovom slučaju samo je gašenje vatre koja prijeti da eskalira, odlazak Dodika, Čovića i Izetbegovića s političke scene je..."

"Prvo i najvažnije, korištenje bonskih ovlasti u konkretnom slučaju može biti samo trenutačno gašenje vatre koja prijeti da eskalira", kazao je Kukić za "Slobodnu Bosnu".

  • Politika

  • 13. Apr. 2022  13. Apr. 2022

  • 12

Piše: MARIO ILIČIĆ

Nakon odluka o sankcijama koje su bh. političarima i dužnosnicima uvele Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, prvi konkretan potez napravio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji je iskoristio bonske ovlasti i donio odluku o obustavi primjene Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske.

Schmidt je rekao da je obustavio primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda kako bi bile izbjegnute negativne pravne reperkusije za građane i potencijalne investitore.

Dodao je da je proširio i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s tumačenjem Ustavnog suda.

"Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom, odnosno uređivati vlasništvo nad njom, što se primjenjuje na sve nivoe vlasti", naveo je Schmidt.

Građanima bh. entiteta Republika Srpska je poručio da odluke koje je donio ni na koji način ne umanjuju status tog entiteta i potcrtao da oba entiteta imaju svoje mjesto u Općem okvirnom sporazumu za mir.

"Iskoristio sam svoje ovlasti kako bih ovu zemlju poveo naprijed a neke ljude dozvao razumu", rekao je Schmidt.

Aktualni politički trenutak u Bosni i Hercegovini za „Slobodnu Bosnu komentirao je akademik Slavo Kukić.

Na pitanje kako komentira odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o upotrebi bonskih ovlasti, Kukić kaže:

"Narod ove zemlje je, nakon sve golgote koju je u prethodnih 30 godina s etnonacionalistima prošao, vrlo često sklon i pretjeranim očekivanjima. Mislim da je i najnovije korištenje bonskih ovlasti otvorilo vrata takvim očekivanjima. Nažalost, sve to treba dovesti u ravan racionalnoga. A ovdje se racionalno vrti oko nekoliko temeljnih činjenica i sudova.

Prvo i najvažnije, korištenje bonskih ovlasti u konkretnom slučaju može biti samo trenutačno gašenje vatre koja prijeti da eskalira. Istina je, hoću reći, visoki predstavnik je iskoristio bonske ovlasti kako bi obeshrabrio barem dio bh. političke bulumente – u RS-u ali, siguran sam, i u Federaciji BiH. Što se, pak, RS-a tiče, štošta ostaje i dalje nepoznanica. Nepoznanica je, primjerice, hoće li upotrijebljene ovlasti motivirati dio političke oligarhije u ovom dijelu zemlje da se još jasnije distancira od politike Milorada Dodika i njegova kruga. No mislim da će se to dosta brzo moći dešifrirati.

SCHMIDT IZRIČIT: 'Nećemo praviti ustupke Dodiku, jer...' | Slobodna Bosna

S druge strane, već sada je jasno da Milorada Dodika bonske ovlasti nisu natjerale na uzmak. U prilog tome svjedoči njegova izjava da je Schmidtu vrijeme da 'kupi jednosmjernu kartu za Njemačku'. Ta izjava je, opet, izazov za visokog predstavnika. Jer odbiju li institucije RS-a poštovati njegovu odluku, morati će biti puno konkretniji i on i NATO savez kako bi se domaće igrače prisililo na poštivanje Daytonskoga sporazuma. U protivnom, sve ono što u budućnosti budu činili bit će samo mrtvo slovo na papiru, a Dodik i njemu najodaniji će još intenzivnije nastaviti s projektom kojeg već desetak godina intenzivno guraju."

Bi li odlazak s političke scene etnonacionalista Dodika, Čovića i Dodika, uoči izbora u desetom mjesecu, relaksirao odnose u BiH?

"Pitanje je hipotetsko, što bi bilo kad bi bilo. Neupitno je, prije svega da su tri nacionalističke ideologije glavne kočnice društvenih promjena. I da će učiniti sve kako bi se održao postojeći status quo u BiH, jer samo status quo osigurava njihovu plovidbu u sedlu vlasti a mnogima iz vrhova stranačkih oligarhija jamče i pravnu sigurnost za kriminal u kojem su desetljećima bili glavni akteri.

Ako bi se, pak, trojicu najisturenijih etnokabadahija prisililo na povlačenje u političku mirovinu, logičnim se čini očekivanje da bi to utjecalo i na relaksaciju postojećih međunacionalnih tenzija, mržnje i netrpeljivost.

Istodobno, međutim, to nije i dovoljno da bi se društveni odnosi doista i relaksirali. Jer odlazak trojke ne znači automatski i promjenu politika triju nacionalističkih filozofija. Naprotiv, mnogi iz njihovih stranačkih vrhova su, gotovo u podjednakoj mjeri kao trojac Dodik-Izetbegović-Čović, i zbog potpuno istih razloga dakako, zainteresirani za zamrzavanje postojećeg stanja.

Na koncu, naivno bi bilo i očekivati da ključ rješenja u vezi s relaksacijom odnosa u BiH bude u odajama etnonacionalističkih ideologija. One žive na logici mržnje i konflikta."

Što je, prema vašem mišljenju, ključ rješenja?

"Ključ rješenja može biti samo na bh. građanima i njihovoj odluci da etnonacionalistima, i to već na narednim parlamentarnim izborima, jednom za svagda okrenu leđa i da rješenja za vlastite životne probleme traže u savezu s političkim konceptima i partijama koji su, umjesto kolektivnoj sreći Hrvata, Bošnjaka ili Srba, okrenuti dobru bh. čovjeka i njegovu pravu na život kakav ljudi imaju na svim prostorima EU kojoj, tobože, teže svi."

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...