SKUPA BIROKRATIJA: Printanje materijala za jednu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo košta 85.000 KM!

Opozicija je danas bila jasna, sve odluke koje se donesu bez poštivanja Poslovnika bit će predmet apelacije Ustavnom sudu FBiH. 

  • Politika

  • 13. Apr. 2022  13. Apr. 2022

  • 1

Današnji nastavak 49. sjednice prekinut je nakon što je premijer KS Edin Forto povukao sve tačke dnevnog reda iz tehničkih razloga jer zastupnici nisu dobili printani materijal za ovu sjednicu, a presuda Ustavnog suda FBiH je bila jasna da se mora poštovati Poslovnik o radu Skupštine KS i da se materijali moraju dostavljati bez obzira na zaključak iz 2020. godine da se materijali dostavljaju samo elektronskim putem kako bi se uštedio i novac i pojednostavilo dostavljanje materijala.

Opozicija je danas bila jasna, sve odluke koje se donesu bez poštivanja Poslovnika bit će predmet apelacije Ustavnom sudu FBiH. 

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić kazao je danas da se radi o pokušaju usporavanja rada Vlade i Skupštine, te da će se povećati troškovi za printanje materijala. 

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović istakao je da štampani materijal za samo jednog zastupnika za jednu sjednicu košta 500 KM. Podsjetio je da osim 35 zastupnika, materijal mora dobiti i svaki član Komisije, a to su 133 osobe u 19 radnih tijela Skupštine KS. Ukupno, kazao je da se radi o 170 osoba za koje je potrebno po 500 KM kako bi dobili printani materijal. Kako je rekao, posljednjih godinu i po dana napravljena je značajna ušteda, a novac je korišten za porodilje i druge projekte.

"Sada se postavlja pitanje da li je bitnije štampati materijal ili raditi. Očigledno da je nekome bitnije štampati materijal nego donijeti odluku da porodilje dobiju 1.000 KM, donijeti odluku o dodijeli stanova, pokretati procese o kojima niko nije vodio računa....", naveo je zastupnik Stojanović.

Prema njegovim riječima, rješenje je izmjena Poslovnika o radu Skupštine koja je pokrenuta 2019. godine, kako bi se to pitanje riješilo. Rekao je da u međuvremenu ne treba zaustavljati život u Kantonu Sarajevo i sve zakone.

Predsjedavajući Okerić je  podsjetio da aktuelni Poslovnik Skupštine KS od 2012. godine nije pretrpio značajnije promjene.

"Znači, od 2012. godine do danas je isti Poslovnik, njega su koristile različite većine u Skupštini tokom ovih 10 godina. Ono što se osporava proceduralno kroz apelaciju i ono što je Sud dostavio znači da faktički sve što je u zadnjih 10 godina urađeno, svi materijali, zakoni koji su doneseni, bi bili neustavni ukoliko bi neko zatražio misljenje Suda", naveo je Okerić.

Dodao je da će Kolegij razmotriti ovu situaciju, da će pozvati Stručnu službu Skupštine kako bi se sagledalo da li je i u kojem roku moguće da se ogromna količina štampanog materijala pošalje zastupnicima na adrese.

"Vrlo je moguće da skupštinska služba to neće moći za dan-dva riješiti, možda će čak morati tražiti usluge vanjskih saradnika", naveo je predsjedavajući Okerić.

Naredna 51. sjednica Skupštine KS trebala bi biti održana 19. aprila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...