POSTIZBORNA LUDNICA U SRBIJI: Kako je ‘prljavi tajkun‘ i ‘strani plaćenik‘ preko noći u Vučićevim tabloidima postao ‘gospodin‘

Zasad se ne zna ko bi mogao biti premijer. No, kako će se vlada vjerojatno formirati bliže novoj sezoni grijanja negoli ljetnom solsticiju, ima za to vremena.

  • Regija

  • 13. Apr. 2022  13. Apr. 2022

  • 1

Piše: Vlado Vurušić (Jutarnji list)

Nakon izbora u Srbiji, na kojima je Aleksandar Vučić potvrdio svoju premoć na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, činilo se da će sve proći mirno i stabilno, kako je bio njegov izborni slogan, ali čini se da će biti više burno i nestabilno. Pogotovo oko sastavljanja nove vlade, odnosa unutar vladajuće Naprednjačke stanke, ali i u vezi s vlasti u Beogradu gdje bi se, kako se sve više priča, izbori mogli ponoviti, negdje do kraja godine.

To je od Vučića, navodno, tražio Dragan Đilas, čelnik u Vučićevoj javnosti proskribirane stranke Slobode i pravde, s kojim se neočekivano susreo ovih dana. Zato već beogradska čaršija bruji i najavljuje neke nove, donedavno posve nevjerojatne, ali naravno neslužbene interesno-pragmatične političke save po principu "ruka ruku mije" - između Vučića i dosad najomraženije srpske političke oporbeno-poslovne ličnosti Dragana Đilasa, koji je posljednih godina bio glavna meta bjesomučne harange i linča od i režima i njemu odanih provučićevskih medija.

No, kod Vučića ništa ne treba biti iznenađenje jer on je Srbiju ionako praktički pretvorio u osobno političko vlasništvo. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se sada prema Đilasu postaviti prorežimski tabloidi koji su ga godinama vrijeđali i napadali ispod svake razine medijskog i ljudskog dostojanstva.

Naime, nakon izbora su se susreli, prvi put nakon 2017. godine, i to bez znanja Đilasovih koalicijskih izbornih partnera Vuka Jeremića i Zorana Lutovca, a čini se da je glavni dogovor bio - tko zna po koju cijenu - ponavljanje izbora u Beogradu!

Vučić nije ostvario očekivani rezultat i njegov kandidat za gradonačelnika, nekadašnji vaterpolski as Aleksandar Šapić izgubio je voždovu naklonost i vjerojatno time, u ranoj dobi, zaključio svoju kratkotrajnu političku karijeru. Šapić je bio Vučićeva velika nada koja je na spektakularan način primljena u SNS, dobivši odmah mjesto u predsjedništvu stranke, što je izazvalo potiho rogoborenje zakinutih stranačkih veterana, koji sada likuju nad njegovim padom.

Šapić pak nije pobijedio niti u svom ataru, Novom Beogradu, te je zato vjerojatno Vučić na njega stavio križ. Barem zasad. Osim toga, očekuju se dramatična preslagivanja i čistke unutar Vučićeva SNS-a - jer se na tapetu nakon "beogradskog fijaska" našla premijerka Ana Brnabić koju odabrani članovi SNS-a javno na provučićevskim televizijama ismijavaju i prozivaju za taj propust, nazivajući je "Ana iz Jarkova", što je poruka koja određuje njezin funkcionarski kraj.

Zbog toga je, također najvjerojatnije, piše neovisni srbijanski portal Nova.rs, završila svoju karijeru na čelu vlade i Vučić će je skučiti u nekoj međunarodnoj organizaciji ili nekoj toploj, više ili manje, egzotičnoj ambasadorskoj poziciji. Kako se spominje da bi dosadašnji ambasador u SAD-u Marko Đurić mogao postati novi ministar vanjskih poslova, možda bi Ana Brnabić mogla preveslati Atlantik.

Istodobno je došlo i do pucanja u redovima ionako labilne tzv. prodemokratske oporbe Ujedinjeni za Srbiju. Vuk Jeremić i Zoran Lutovac napali su Đilasa zbog sastanaka s Vučićem njima iza leđa i najavili upokojenje ionako nepouzdane koalicije Ujedinjeni za Srbiju, koju su cijelo vrijeme potresali problemi, poput onih da je dio koalicije vrlo nevoljko pristao na Zdravka Ponoša kao zajedničkog predsjedničkog kandidata. Bio je to truli brak unaprijed osuđen na propast i pukao je prvom prilikom kada je Đilas dobio povoljniju ponudu od gazde, premda je Jeremić na skupštinskim izborima prošao nešto bolje.

No, izbori u Beogradu bi se, naravno mogli ponoviti, iz dva razloga - prvo da Vučić ponovno pokuša dobiti ono što želi - svoga gradonačelnika, kako bi cijela Srbija bila pod njegovom šapom, makar i bez Šapića, ali ima i dodatnu zakulisnu finesu - da se konačno otarasi svoje vječne sjene - Ivice Dačića. Naime, Dačić je u kampanju ušao s izravnim sloganom kojim je najavio svoje postizborne želje - "Dačić - premijer". Iako je on osvojio dovoljno skupštinskih mjesta da Vučiću bude lagodna koalicija, on se ipak odlučio za prirepke "brata Viktora" i odabrao je proorbanovski Savez vojvođanskih Mađara, a Dačića je gurnuo u nepriličnu poziciju - oporbe.

No, Dačić se nadao da će ga Vučić pomilovati i da će ga morati uzeti na državnoj razini jer Vučiću trebaju njegovi zastupnici u beogradskoj skupštini, ali sada su mu najave novih beogradskih izbora pomrsile tu računicu. Čini se da je Vučić čvrsto odlučio otkačiti Dačića čak i po cijenu "pomilovanja" Đilasa. Nije da nije "komplikovano", ali Vučić je to! Šapić je dakle bivši, Brnabić će se udomiti, a Goran Vesić, dosadašnji potpredsjednik Beograda, dobit će, pišu beogradski mediji - ministarsku poziciju u novoj vladi, a ne gradonačelničku poziciju koja mu je tiha patnja.

Zasad se ne zna tko bi mogao biti premijer. No, kako će se vlada vjerojatno formirati bliže novoj sezoni grijanja negoli ljetnom solsticiju, ima za to vremena. Naime, Vučić će, po svemu sudeći, otezati s izborom nove vlade - ima dosta ustavnog "lufta" za tu odluku - zbog Rusije, odnosno otezanja o uvođenju sankcija, što bi kao zemlja pregovarač za članstvo u EU morala napraviti, ali se već izvlači da tehnička vlada nije "ovlaštena" to učiniti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...