BH NOVINARI OSUDILI OPHOĐENJE KONAKOVIĆA I NIKŠIĆA PREMA NOVINARKI N1: "Umjesto da odgovaraju na pitanja, oni vrijeđaju"

Posebno je indikativna i zabrinjavajuća činjenica, dodaju iz BH novinara, da su se imenovani političari u navedenim slučajevima na primitivan način i mizoginim rječnikom ophodili prema novinarkama koje su, uz profesionalno nasilje, najčešće izložene i verbalnom nasilju radi toga što su žene.

  • Vijesti

  • 14. Apr. 2022  14. Apr. 2022

  • 3

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava javni protest zbog krajnje neprimjerenog i uvredljivog ponašanja predsjednika stranaka Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Narod i pravda (NiP), Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića, prema predstavnicima medija u Kantonu Sarajevo.

Kako je objavio portal televizije N1 Sarajevo, na vrlo bahat način predsjednik SDP-a Nermin Nikšić zaustavio je danas novinarku N1 Sunčicu Šehić na izlazu iz sale nakon press-konferencije, hvatajući je za ruku, te joj više puta ponovio da je „jadna“ zbog pitanja koje je postavljala na press konferenciji. Pitanja reporterke Šehić jučer se nisu svidjela ni predsjedniku NiP-a Elmedinu Konakoviću koji je ovoj novinarki, između ostalog, rekao da je „nervozna“ i „ljuta što je napustila TVSA“ pa se zato, kako je zaključio Konaković, „na njemu iživljava“.

Neprimjeren i nekulturan odnos prema novinarima nije stran ni premijeru Sarajevskog kantona i predsjedniku Naše stranke Edinu Forti, koji je nedavno, gostujući na TVSA u emisiji „Polis“, novinarki ljutito rekao: „Čujete li vi sebe šta pitate?“

“Umjesto da odgovaraju na novinarska pitanja, predstavnici vlasti i političkih partija koje su dio vladajuće koalicije, ali i opozicije, sve češće reaguju uvredama i nipodaštavanjem novinara i novinarki koji samo traže odgovore na pitanja o temama od javnog interesa koje se direktno tiču građana Kantona Sarajevo i cijele BiH. Podsjećamo gospodu Nikšića, Konakovića i Fortu kako je osnovna zadaća novinarstva da kritički promišlja postupke i odluke vlasti i svih javnih zvaničnika, te doprinosi većoj javnoj odgovornosti i transparentnosti izabranih zvaničnika“, istaknuli su iz BH novinara.

Posebno je indikativna i zabrinjavajuća činjenica, dodaju iz BH novinara, da su se imenovani političari u navedenim slučajevima na primitivan način i mizoginim rječnikom ophodili prema novinarkama koje su, uz profesionalno nasilje, najčešće izložene i verbalnom nasilju radi toga što su žene.

Prema podacima Linije za pomoć novinarima, u posljednje tri godine registrovano je blizu 70 napada i prijetnji novinarkama u BiH. Taj broj govori o rapidnom porastu rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, a alarmantno je da su među napadačima u skoro polovini slučajeva političari i drugi javni zvaničnici.

Upravni odbor BH novinara još jednom podsjeća predstavnike političkih stranaka iz vlasti i opozicije u Kantonu Sarajevo kako je njihovo pravo da ne odgovaraju na novinarska pitanja na koja, iz bilo kojih razloga, ne žele odgovarati.

Međutim, zaključuju iz BH novinara, uvrede i ponižavanje novinara/ki predstavljaju apsolutno nedopustiv način komuniciranja sa predstavnicima medija zahvaljujući kojima, na koncu, poruke i stavovi tih političara i dolaze do građana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...