NiP-ov PREDSJEDNIK SKUPŠTINE OPŠTINE VIŠEGRAD SE PRAVDAO "DELIJAMA": Načelnika i SNSD smatra klošarima

Povod za izvinjenje je bio, kako kaže, pogrešna interpretacija njegove izjave na jednom portalu gdje je između ostalog komentarisao i grafite podrške Rusiji koji su osvanuli u ovom gradu. Naime na facebook stranici višegradskih Delija su objavljene te slike.

  • Mini market

  • 14. Apr. 2022  14. Apr. 2022

  • 1

Predsjednik Skupštine Opštine Višegrad Muamer Sofović danas se javno izvinio članovima navijačke grupe Delije iz Višegrada tvrdeći da nije njih nazvao klošarima, već odbornike SNSD-a i načelnika općine Mladena Đurovića, piše Patrija.

Povod za izvinjenje je bio, kako kaže, pogrešna interpretacija njegove izjave na jednom portalu gdje je između ostalog komentarisao i grafite podrške Rusiji koji su osvanuli u ovom gradu. Naime na facebook stranici višegradskih Delija su objavljene te slike.

-    Taj portal je mene nazvao i pitao me kakva je situacija u Višegradu. Ja sam rekao da je zadovoljavajuća situacija u Višegradu i da nema nikakvih političkih ni međunacionalnih tema. Kao što znate u svakom mom javnom nastupu ja to jasno kažem. Neki su možda prije htjeli da ovdje prave problem ovdje, ja sam to od samog mog dolaska ovdje demantovao i uvijek sam govorio da je situacija u Višegradu bez bilo kakvih političkih, nacionalnih i vjerskih tenzija, kaže, u videu objavljenom na stranici Skupštinska većina opštine Višegrad, Sofović.

Dalje tvrdi da je rekao da grafiti možda imaju veze s grupom Delije, ali da o tome ne zna ništa. Kaže pitali su ga i da li načelnik općine ima nešto s tim.

-    Ja sam rekao moguće je da načelnik općine ima nešto s tim, jer sve dolazi iz kuhinje i od strane načelnika i od strane odbornika SNSD-a. Tu se nastavlja priča samo o načelniku i odbornicima SNSD-a i tu sam rekao da iza svega ovog, iza svih problema u Višegradu stoji pet do osam klošara. To se jasno mislilo na odbornike i načelnika SNSD-a, pojasnio je Sofović.

Mi smo ga pitali da li je politički korektno bilo koga javno nazivati klošarom. Prema njegovom mišljenju drugog naziva za njih nema, ali Sofović mijenja mišljenja pa nam je nakon razgovora i uvida u tekst isti pokušao osporiti. Ne želi da se u istom tekstu pojavljuje njegovo i ime Edina Karamana odbornika SDA koji nije u aktuelnoj skupštinskoj većini koja je podnijela zahtjev za pokretanje opoziva načelnika.

Odbornika Karamana nije iznenadio Sofovićev stav. Kaže riječ je o čovjeku koji voli medijsku pažnju, a uz to je i pod stalnim pritiskom većine koja se po svaku cijenu želi obračunati sa načelnikom.

-  U tim svojim izjavama ponekad je neoprezan i zbuni nas sve i Srbe i Bošnjake. Tako je bilo i povodom planiranog pa otkazanog postrojavanja ravnogoraca u Višegradu kada je podigao tenzije najavom da u Višegrad tog dana dolaze i vehabije tako da sukobi nisu isključeni. Moja djeca idu u Višegrad u školu, njegova se školuju u Švedskoj gdje on često ide, pa se mi poslije moramo brinuti za posljedice neopreznih izjava, rekao nam je Karaman.

Sporno je Sofoviću i što se pominju stranke i murali o kojima ne želi reći svoj lični stav, jer kako tvrdi svako ima svoju politiku, a svaka vjera i nacija svoj stav. Zasmetalo mu je podsjećanje da nije podržao amandman za povećanje budžeta Islamskoj zajednici gdje nismo zaboravili, samo on vjerovatno od uzbuđenja nije vidio vlastiti navod da je to podmetanje jer je načelnik predlagač budžeta, pa je mogao u saradnji s Karamanom odmah predložiti potrebni iznos. Možda je njegova nervoza izazvana i pitanjem kako su Delije dobile besplatan prostor od grada u Višegradu. Možda ipak odluka nije potekla od načelnika niti jednoglasno usvojena kako je prvobitno tvrdio. 

Razlog više za dilemu su i pretpostavke da je 70 posto Delija u Višegradu vezano za SDS. Bez namjere da se djeca kako ih Sofović naziva etiketiraju treba reći da o njima osim navedene podrške Rusiji nema informacija kao radikalnoj i incidentima sklonoj grupi.

Političke tenzije u Višegradu traju više od godinu dana. Iz SNSD-a tvrde da su spremni na opoziv načelnika jer bi to otvorilo put da dio odbornika iz sadašnje većine više ne bude u Skupštini. Oni računaju da bi načelnik dobio podršku građana nakon čega bi mogao raspustiti Skupštinu. U njihovim medijskim istupima Sofović je naveden kao krivac za unošenje nemira jer srpsku omladinu naziva klošarima, zbog čega je između ostalog nastao i video pomenut na početku priče.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...