POLITOLOG ZLATKO HADŽIDEDIĆ: "Schmidt nema šta tražiti kod Vučića, Srbija i Hrvatska nisu garanti mira"

"Ako je Srbija najjača na Balkanu, što nije dobila ratove koje je vodila!? Srbija ima stare zasluge za pomoć oko rušenja Otomanskog Carstva! Po mišljenju mnogih, BiH je ostatak Otomanske Imperije", kazao je Hadžidedić. 

  • Politika

  • 16. Apr. 2022  16. Apr. 2022

  • 5

Zlatko Hadžidedić, politolog i ekspert za međunarodne odnose, bio je gost večerašnjeg "Centralnog dnevnika". On je kazao da visoki predstavnik Christian Schmidt nema šta da traži kod srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

"To je samo znak nepriznavanja BiH kao države. On priznaje tumačenje da je BiH protektorat Srbije i Hrvatske i da su Srbija i Hrvatska tutori BiH. Srbija i Hrvatska nisu garanti mira, kao što uporno lažu. One su strane u sukobu koje su potpisale mirovni sporazum. Taj potpis se može tumačiti i kao kapitulacija ako su odustali od agresije. Samo su Sjedinjene Države garant. Schmidtov odlazak kod Vučića je udvaranje Srbiji. Nama samo treba da nas priznaju kako je zapisano, kao suverenu i nezavisnu državu. Dejton nam je znatno reducirao suverenitet. Srbija se tretira kao presudan faktor na Balkanu. BiH se tretira kao teritorija na kojoj Srbija i Hrvatska mogu slobodno da vršljaju i čine šta god im je volja. Za mene je Milanovićevo postrojavanje HVO-a znak da smo pod okupacijom. Ako je Srbija najjača na Balkanu, što nije dobila ratove koje je vodila!? Srbija ima stare zasluge za pomoć oko rušenja Otomanskog Carstva! Po mišljenju mnogih, BiH je ostatak Otomanske Imperije", kazao je Hadžidedić. 

Govorio je i o Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Dejton možda nikada nije ni trebao da bude na snazi s obzirom da nikada nije ratificiran! Dejton ima mnogo slabih tačaka! Oni koji su odlučili da preuzimaju ovlasti države su istupili iz Dejtona! Ukoliko jedna strana istupi iz Dejtona, on ne može ostati na snazi! Onima iz Federacije koji ne reaguju očigledno Dejton odgovara i sviđa im se! Imamo pokušaje državnog udara pomoću Izbornog zakona! Imate koordinirano oduzimanje ovlasti državi BiH koje su joj date Dejtonom! Sve su to koordinirane aktivnosti usmjerene na rušenje BiH! A onda imamo političare koji žele da zadrže Dejton iako se cijela struktura Dejtona ruši! Podjela zemlje je ustanovljena u Lisabonskim pregovorima, utvrđena u Dejtonu! Ono što se dešava u NSRS je nastavak podjele zemlje! Nekima u Federaciji BiH je komad zemlje preči od njenog suvereniteta i opstanka čitave zemlje! 

Ako bi građani tražili da se istupi iz Dejtona, postoje dvije mogućnosti: da se vratimo na pravno stanje, odnosno Ustav RBiH ili da se vratimo na bespravno stanje, stanje rata! Ustav BiH nikada nije ratificiran u Parlamentu! To je još jedna velika mana Dejtona!", zaključio je Hadžidedić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...