ZBOG SANKCIJA RUSIJI: Kakva sudbina čeka Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu

Bentonit i ugalj iz Lješljana, prirodna su bogatstva za koja je Republika Srpska dala koncesiju na 30 godina. Firme i nasljednici ruskog oligarha Olega Burlakova od projekta ne odustaju.

  • Ekonomija

  • 17. Apr. 2022  17. Apr. 2022

  • 2

Preuzimanje evropskih filijala Sberbanke, pa i onih u zemlji, prva je posljedica koja se u Bosni i Hercegovini osjetila zbog sankcija Rusiji. Kako će poslovanje nastaviti druge ruske firme, hoće li se i na Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu primijeniti ekonomski “bailout”, provjerila je televizija N1.

Bentonit i ugalj iz Lješljana, prirodna su bogatstva za koja je Republika Srpska dala koncesiju na 30 godina. Firme i nasljednici ruskog oligarha Olega Burlakova od projekta ne odustaju.

Miroslav Drljača, načelnik Bosanskog Novog, ističe:

“Da li će doći do realizacije, uglavnom, nekako interesovanje za tu lokaciju vezano je za nemogućnost ruskog kapitala da učestvuje u privrednim procesima u EU, pa postoji veće interesovanje da se ovaj projekat aktivira. Čekajući svih ovih godina, ne mogu reći da nisam optimista ili da ne vjerujem, ali sigurno da je to još daleko od realizacije.”

Daleko od početka rada je i Rafinerija Bosanski Brod, koja od havarije 2018. godine, ne radi. A i da radi kuburila bi sa sirovinama, posebno kada se zna da od 15. maja na snagu stupa i embargo EU na uvoz sirove ruske nafte.

Susjedna Srbija izuzeta je iz paketa sankcija za naftu, te će i dalje crno zlato u Pančevo dopremati Jadranskim naftovodom. Cijena je, ocjenjuje se, bilo glasanje protiv Rusije u UN-u.

“Te sankcije se odnose na zabranu uvoza ruske nafte na prostore Srbije ili BIH, mi taj problem nemamo. Naša Rafinerija radi nek drugi posao sa uvozom gasom. Znate da je izgrađen gasovod do Rafinerije iz Hrvatske. Rafinerija se Vladi prije oko mjesec dana obratila sa zahtjevom za koncesiju za izgradnju gasne elektrane u krugu Rafinerije”, kaže Radovan Višković”, Premijer RS-a.

Ruska Optima Grupa dobila je od RERS-a dozvolu za trgovinu gasom u augustu prošle godine. Četiri mjeseca nakon puštena je u rad gasna kompresorska stanica u rafineriji nafte u Brodu. Je li za Brod nafta prošlost, a gas budućnost?

NjeftegazInKor je najveća ruska investicija u BIH. Ova kompanija je 2007 godine postala 100% vlasnik rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, ulja u Modriči i lanca distributivnih firmi. Većinski vlasnik NjeftegazInKor-a je državna ruska kompanija Zarubežnjeft.

Ekonomista Siniša Pepić smatra da postoji više scenarija za Rafineriju. Od stečaja zbog poreskog duga do “bailouta”. Navodi da je moguće:

“Da Vlada RS-a preuzme vlasništvo po istom modelu po kojem je i Sberbanka, uslovno rečeno nacionalizovana odnosno urađen bailout. Jedan drugi model, poznat u bankarstvu je bailin, a to je da povjerioci kompanije preuzmu kontrolu nad kompanijom. Sve to mora da se desi uz saglasnost vlasnika. Ali otimanje imovine, nebitno da li je ruski vlasnik ili neko drugi, nije u skladu sa pozitivnom poslovnom praksom”.

Vlasti Republike Srpske oštro se protive da se država Bosna i Hercegovina pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...