DRAMATIČNO U DALMACIJI: Buknuo novi požar iznad Makarske, na terenu veliki broj vatrogasnih ekipa...

Vatrena stihija je zahvatila borovu šumu.

  • Hronika

  • 18. Apr. 2022  18. Apr. 2022

  • 2

Požar na Biokovu širi se na sve strane kroz borovu šumu i makiju, izvijestio je u nedjelju navečer vatrogasni zapovjednik Mario Čović koji iznad predjela Živogošće prati akciju gašenja požara otkako je vatra planula nakon 19 sati.

"Strahujemo da nam vatra s planine ne dovede u opasnost stambene objekte ako ne uspijemo zaustaviti intenzivno širenje", izjavio je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Makarska.

"Kako se radi o nepristupačnom terenu pristup vatrogasnim vozilima nije moguć pa vatru gasimo razvlačeći cijevi i postavljanjem dodatnih pumpi", dodao je. Prvih se sat vremena s požarom borilo pedesetak vatrogasaca sa šireg makarskog područja, a onda su im počeli pristizati u pomoć i vatrogasci s područja Omiša i Imotskog.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za splitsku regiju izdano je žuto upozorenje zbog vremena u ponedjeljak kada olujni udari bure mogu biti preko 65 km na sat. Narandžasti meteoalarm proglašen je za riječko područje u jutarnjim satima ponedjeljka. Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno, a narandžasto da je opasno.

Dežurni prognostičar DHMZ-a ranije je tokom nedjelje za Hinu upozorio kako slabljenje vjetra neće biti brzo i da su upozorenja i dalje na snazi, ali ocijenio je kako je uglavnom najgore već prošlo što se tiče jačine bure.

Požar koji je u poslijepodnevnim satima izbio na predjelu Marinove drage na Čiovu, prema riječima Marina Buble, zapovjednika Operativnog područja Trogir, ugašen je u 19 sati.

Novi požar

Nešto iza ponoći na predjelu Kotišina na obroncima Biokova u Makarskoj, buknuo je još jedan požar na nepristupačnom terenu kojeg jutros gase vatrogasni timovi iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, saznaje se u Županijskom vatrogasnom operativnom središtu u Splitu.

Vatrena stihija je zahvatila borovu šumu.

Aktivan je i požar na nepristupačnom predjelu na Biokovu iznad Živogošća, a tokom noći, na te dvije lokacije, bilo je 115 vatrogasaca, izjavio je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Makarska Mario Čović. Jutros se očekuje preraspodjela snaga.

"Požare iznad Živogošća i Makarske držimo pod nadzorom. U Makarskoj nam, kao ni u prvom požaru, nije jednostavno doći do požarišta pa koristimo protupožarne puteve i reagiramo vrlo brzo na povremena rasplamsavanja", rekao je Čović.

"Za sada se ne zna koliko je tačno vatrom zahvaćena površina. Ugroženih objekata nema, ali vatrogasci djeluju s povećanim oprezom kako planove ne bi poremetio vjetar. Vjetar je ključan čimbenik i hoće li u pomoć stići zračne snage koje su", potvrdio je Čović, pozvali u pomoć.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...