EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ OTKRIO VELIKU TAJNU: Evo čije ime bh. glumac ima ugravirano na pečatnjaku…

Kad je o najvećima iz branše riječ, za njega ima mjesta samo za jednog.

  • Estrada

  • 19. Apr. 2022  19. Apr. 2022

  • 0

Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović govorio je za RTL televiziju u Opatiji gdje se nalazi na odmoru između snimanja filma i igranja predstave. 

Emir je jedini glumac s ovih prostora koji je osvojio Zlatnog lava za najboljeg glumca na Venecijanskom filmskom festivalu iznad kojeg je, kad je o nagradama riječ, samo Oscar. Zbog toga je dobio i pažnju i jednog od najvećih - Roberta De Nira.

"Predsjednik žirija u vrijeme kada sam ja dobio Zlatnog lava u Veneciji bio je David Chase, pisac serije 'Sopranos', De Nirov prijatelj. On mi je rekao ako nekad dođeš u New York javi se, i onda kada je De Niro dolazio u Sarajevo na Sarajevo Film Festival, vjerovatno mu je Chase rekao da u Sarajevu ima neki glumac s kojim se on upoznao i da ga je nagradio s još šest članova žirija sa zlatnim lavom, i onda je došlo do tog susreta mene i De Nira, u jednom predivnom restoranu i bili smo skoro sat vremena u jednom vrlo zanimljivom razgovoru, meni je bila velika čast, da s tako jednim velikim glumcem govorim i onda je on rekao pa gdje je taj Zlatni lav da ga vidim i onda je moja kći otišla i donijela Zlatnog lava i onda smo se slikali i nastala je ta slika", prisjetio se Emir Hadžihafizbegović.

Na pitanje je li ikada razmišljao što bi sve mogao još postići da je rođen u Americi, bh. glumac kaže:

"Ne, nikada nisam. Treba provesti kvalitetan život tu gdje se zatekneš. Naravno, ja ne kažem da je ambicija jeresna kategorija. Bio bih neiskren da kao mlad glumac nisam razmišljao da moja karijera može otići i nekim drugim tokom koji nije samo balkanski. Platon kaže da je idealna država da svako svoj posao radi najbolje što zna", dodao je Hadžihafizbegović.

U krajnjoj liniji, nije u šoldima sve.

"Ja sam bio na ispraćaju glumaca koji nikada nisu dali niti jedan intervju i nikada im slika nije izišla u novinama. Radili su 40 godina po nekim kazalištima ne znam, Varaždin, Vinkovci, i otišli su jako, jako sretni u penziju, naigrali se antičke drame, pogasili neke svijeće, porodica je tu i otišli su vrlo realizirani, a bavili su se glumom. Robin Williams, najplaćeniji glumac u Hollywoodu, se objesio. Izvršio je samoubistvo. E sad pitanje je ko je luzer i ko je bio zadovoljniji svojim poslom", misli Emir Hadžihafizbegović.

Kad je o najvećima iz branše riječ, za njega ima mjesta samo za jednog.

"Prsten je ručni rad, koji sam ja dobio na poklon i onda sam ugravirao Chaplin", kazao je Emir Hadžihafizbegović.

"Charlie Chaplin je za mene najveći umjetnik 20. stoljeća. Proučavao sam ga... jedan dio njega živi u meni", pojasnio je Emir Hadžihafizbegović.

Bio je ispred svojeg vremena u svemu od glume, pa do političkog angažmana zbog kojeg je bio protjeran iz Amerike, pa je smrt dočekao u malom mjestašcu u Švicarskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...