I NAŠ MUZIČAR SE PRIDRUŽIO MIROVNOM MUZIČKOM PROJEKTU ZA UKRAJINU: "Kao osoba koja je preživjela opsadu Sarajeva..."

Bosanskohercegovački muzičar Adi Mulahalilović, koautor pjesme koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Evroviziji 1994. godine, kazao je da se kao osoba koja je preživjela opsadu Sarajeva osjećao obaveznim pridružiti multinacionalnom muzičkom projektu Evropa za Ukrajinu.

  • Kultura

  • 19. Apr. 2022  19. Apr. 2022

  • 0

Adi Mulahalilović, nekadašnji klavijaturista popularnog jugoslovenskog benda Hari Mata Hari, pridružio se inicijativi koja okuplja muzičare iz 50 zemalja kako bi snimili originalnu kompoziciju u znak podrške Ukrajini.

Kao član grupe Hari Mata Hari, Mulahalilović je koautor pjesme „Ostani kraj mene“ koja je na Pjesmi Evrovizije 1994. godine bila predstavnik BiH u kojoj je tada bjesnio rat.

„Kao osoba koja je preživjela opsadu Sarajeva 1992.-1995. osjećam obavezu da reagujem na agresiju na ukrajinski narod”, rekao je Mulahalilović u izjavi objavljenoj na YouTube kanalu Amelije Ray, osnivačice projekta Evropa za Ukrajinu.

„Umjetnici, nažalost, ne mogu zaustaviti nasilje, ali mi možemo podići duh naroda i donijeti nadu”, dodao je Mulahalilović.

Pjesma projekta Evropa za Ukrajinu, ‘Hands in Hearts’, koja će biti objavljena na Dan ustava Ukrajine 28. juna, treba da bude „himna mira i povezanosti“, kaže Ray.

Ostali učesnici projekta su ukrajinska violinistkinja Julija Križanivska, bubnjar Viki O’Neon iz Finske i basistkinja Franca Mudija Rozeta iz Italije. Muzičari će svoje nastupe snimati na daljinu.

Dio prihoda koji će biti prikupljeni od emitovanje ove pjesme biće donirani Agencija za izbjeglice UN-a za humanitarnu pomoć Ukrajini.

(BIRN) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...