AKADEMIK SLAVO KUKIĆ UPOZORAVA: „Dragan Čović šalje poruku da je mislio ozbiljno, to mora biti signal ambasadorima PIC-a da naprave CARSKI REZ..."

Kukić smatra da pojedinačne akcije imaju puno manje izgleda na uspjeh nego kolektivni nastup prema BiH.

  • Politika

  • 21. Apr. 2022  21. Apr. 2022

  • 2

"Sankcije koje je uvela Velika Britanija su adresirane imenom i prezimenom na dvije osobe, ali kao direktna vrsta odmazde, odnosno reakcije Milorada Dodika na te uvedene sankcije bila je njegova najava da će zaustaviti i blokirati sve programe koje ova zemlja sprovodi u RS-u", istakla je politička analitičarka Tanja Topić gostujući u emisiji "Odgovorite ljudima" FTV-a.

"To bi značilo da Milorad Dodik uvodi sankcije sopstvenim građanima sveteći se za sankcije koje je on dobio jer ih je on zapravo na taj način i interpretirao, da je to udar na Republiku Srpsku i da su Britanci tradicionalno srbomrsci koji joj ne žele dobro. S druge strane, imali smo i odluku Njemačke koja je obustavila projekte u RS-u u vrijednosti do 105 miliona eura. To je sasvim sigurno nešto što će se odraziti i na same građane. Stigla je i prijetnja da će se zbog takvog stava Njemačke zaustaviti i svi ti projekti koje Njemačka radi. Pitanje je da li će se zaista u realnosti ići tako daleko jer mislim da bi te posljedice bile teške i za same građane."

Naglašava da je stranih investicija sve manje i manje.

Akademik Slavo Kukić smatra da pojedinačne akcije imaju puno manje izgleda na uspjeh nego kolektivni nastup prema BiH.

"Što se tiče EU, ne može se očekivati od novopriključenih članica potpora takvom djelovanju EU. Ali te članice, po mom sudu, i nisu specijalno važne. Ako se logici sankcija pridruže stare članice EU onda bi taj kolektivni udar mogao proizvesti efekt. Ali i on sam za sebe ne znači bog zna koliko. Pritisak izvana hoće proizvesti negativnu reakciju ovdje, ali ako iza te reakcije ne bude stajala akcija kojom se Milorada Dodika i one koji slijede tu logiku delegitimira, opet neće biti u konačnici ništa. Dakle, u konačnici opet je to nas."

Profesor Esad Bajtal navodi da bi akcije moralo biti.

"Svijet bi morao početi provoditi nešto što je posljedica iskustva 90-ih godina, a gdje je Zapad ukupni, a Evropa posebno napravila ogromnu grešku vjerujući da ovdje nije ono što je vidjela da se događa. Ako se iz toga nije ništa naučilo onda ne možemo ništa očekivati."

"Samo sinergija ovog dijela međunarodne zajednice, prvenstveno pod vodstvom Washingtona i državnog aparata, to je kombinacija koja je jedina moguća i koja će se desiti, to nema nikakve dileme. Ono što je danas prošlo potpuno ispod radara, a što je najbitnija stvar koja se danas desila je da Vijeće ministara nije odobrilo sredstva za izbore i nadam se da reakcija međunarodne zajednice neće više biti pismo nego nešto konkretno", kazao je politički analitičar Denis Čarkadžić.

"Očito Dragan Čović šalje poruku da je mislio ozbiljno jer zapravo onaj koji koči osiguravanje sredstava za održavanje izbora je njegov ministar finansija. To mora biti signal ambasadorima u PIC-u i oni i visoki predstavnik tu moraju napraviti carski rez. Ne učini li se ništa, mi doista nećemo imati izbore. Balkanski tip političara reagira na logiku mrkve i batine. On se navikao na upozorenja, Milorad Dodik se navikao da ga upozoravaju. Ali budite sigurni, onoga časa kada izvade batinu, Milorad Dodik će prvi uzmaći", zaključio je Kukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...