MILORAD DODIK O JASENOVCU: "Sjećanje na žrtve je naša sveta dužnost i odgovornost"

Povodom 77 godina od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, Dodik je naglasio da je jasenovačko stradanje utkano u temelje srpskog identiteta i stradalničke srpske istorije i da svaka žrtva mora da ima svoje mjesto u sjećanju.

  • Vijesti

  • 22. Apr. 2022  

  • 5

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da današnje, kao i buduće generacije svim žrtvama Jasenovca duguju sjećanje i nezaborav, jer je to sveta dužnost i odgovornost prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, prenosi Srna.

Povodom 77 godina od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, Dodik je naglasio da je jasenovačko stradanje utkano u temelje srpskog identiteta i stradalničke srpske istorije i da svaka žrtva mora da ima svoje mjesto u sjećanju.

– Na današnji dan 1945. godine goloruki, izmučeni, ali nadasve hrabri logoraši izvršili su herojski čin proboja ustaškog logora Jasenovac. Proboj je preživjelo samo oko 80 logoraša od njih 1.100 – rekao je Dodik, ističući da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekat Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

On je naglasio da je jedini grijeh jasenovačkih logoraša bio to što su Srbi, Jevreji i Romi zbog čega su bili izloženi monstruoznim mučenjima, u kojima čak ni djeca nisu bila pošteđena.

– Jasenovac je mjesto nijeme tišine koje najviše govori, jer je to mjesto bola, jauka, mučeničke krvi i tuge. Od svega najviše boli dječiji jauk i dječija suza. Istorija je zabilježila da se na tom mjesto desio genocid nad nedužnim narodom i odajući poštu našim stradalnicima želim da poručim da se ovakav zločin više ne smije nikada i nikome ponoviti – poručio je Dodik.

On je rekao da nevine žrtve jasenovačkog logora smrti nikada ne smiju biti zaboravljene i moraju imati svoje mjesto u našoj kulturi sjećanja, te da svijet mora da se okrene miru – razum da govori, a oružje vječno zaćuti.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...