TONINO PICULA UBIJEĐEN: "Hapšenje Medenice okidač za borbu sa kriminalom"

On je  dodao da su evropske institucije dugo upozoravale na djelovanje Vesne Medenice zbog čega, prema njegovim riječima, ne čudi oštra reakcija javnosti.

  • Regija

  • 23. Apr. 2022  23. Apr. 2022

  • 1

Privođenje bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice ima potencijala da posluži kao okidač za razbijanje dugog i čvrstog lanca korupcije i organizovanog kriminala - ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula za Novu M.

On je  dodao da su evropske institucije dugo upozoravale na djelovanje Vesne Medenice zbog čega, prema njegovim riječima, ne čudi oštra reakcija javnosti.

"U svakom slučaju, ovo privođenje ima potencijala da posluži kao okidač za razbijanje dugog i čvrstog lanca korupcije i organizovanog kriminala. Luka Bar za ljude koji se bave organizovanim kriminalom već dugo predstavlja bescarinsko područje, područje bezvlašća. S druge strane, u Luci Bar je nekoliko puta razbijen lanac krijumčarenja robom i svaki put je to bilo obilježeno natpisima kako je to kraj, ali u najboljem slučaju radi se o početku kraja, jer hobotnica korupcije ima duge krake",  smatra Picula.

Potrebno je, prema njegovim riječima, stabilno pravosuđe za obračun sa kriminalom.

"Potrebno je da pravda i sudstvo u Crnoj Gori prodišu u nekontaminiranom okruženju i zaista se nadam da će sve korumpirane osobe na položajima što prije biti uklonjene iz sudstva",  poručio je Picula.

Osrvnuo se i na formiranje manjinske vlade, koja će, prema riječima mandatara Dritana Abazovića, imati 20 ministara, što je rekord od obnove nezavisnosti. 

Odgovarajući na pitanje da li postoji strah da će upravo veći broj resora poslužiti za potkusurivanje partijskih interesa i kadriranje po dubini kazao je da bi, što se partijskog zapošljavanja tiče, "objektivnost dubinske procjene, transparentnost i demokratičnost" trebalo da budu "prve tačke koje bi trebalo odrediti uspješnost rada vlade".

Na pitanje koliko bi nova vlada mogla da napravi pomake, s obzirom na to da su programi pojedinih partija u njoj u velikoj mjeri različite, rekao je da novi mandatar govori o tome da je potrebno pomirenje.

"Politička širina koju imaju je dobra, kako bi se makar pokušale preskočiti nepremostive prepreke. Dobro bi bilo imati vladu koja bi preskočila i osigurala što širu podršku za neke važne reformske zahvate, koji su Crnoj Gori prijeko potrebni. Međutim, hoće li imati snage za takvo postupanje ostaje da se vidi", istakao je Picula.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...