„JANŠA – DOVIĐENJA, ŠALJEMO TI DODIKA…“: Reakcije na izborne rezultate istovremeno stižu iz Banje Luke i Stockholma…

Komentari na izborne rezultate istovremeno stigli su iz Banje Luke i Stockholma.

  • Mini market

  • 25. Apr. 2022  25. Apr. 2022

  • 3

Evropska desnica jučer je doživjela dva teška poraza, slovenski premijer Janez Janša i francuska desničarka Marine Le Pen izgubili su izbore.

Komentari na izborne rezultate istovremeno stigli su iz Banje Luke i Stockholma.

„Dodikov brat Janša izgubio. Ovim našim nacionalistima baš loš dan“, poručio je potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović, te dodao:

„Slovenci su završili sa posljednjim recidivom 90-ih. Slovenci su pokazali kako se mijenjaju stvari, izađe se u većem broju na izbore i napravi se promjena. Janša doviđenja, šaljemo ti brzo tvog prijatelja Dodika, čekaj ga. Promjena se pravi olovkom, glasanjem“, poručio je Mijatović.

Komentar na rezultate izbora u Sloveniji imao je i švedski parlamentarac Denis Begić.

Begić je komentirao poraz Janeza Janše, ali i poraz francuske desničarke Marine Le Pen.

„Slovenija je ponovo pokazala da se vlast može smjeniti. Zato se nadam da ćemo u oktobru ove godine napraviti istu stvar i smjeniti vlast. Vrijeme je i nama u Bosni i Hercegovini za promjene.

Danas je demokratija pobijedila i u Francuskoj i u Sloveniji, gdje je nova zelena stranka dobila najveću podršku“, poručio je Begić.

Podsjetimo, Emmanuel Macron ponovno je izabran za francuskog predsjednika, pokazuju prve projekcije rezultata izbora na kojima se aktuelni čelnik suprotstavio krajnje desnoj Marine Le Pen. 

France 24 objavila je da je prema prvim projekcijama Macron osvojio 58.2, a Le Pen 41.8 posto glasova. 

U Sloveniji je osnivač stranke Pokret Sloboda (GS) Robert Golob veliki je pobjednik izbora i jasno je da dosadašnji premijer Janez Janša neće moći formirati novu vladu.

Prema službenim podacima, njegova stranka Svoboda osvaja preko 33 posto glasova i rekordnih 40 mandata, a Janšin SDS 24.7 posto glasova i 29 mandata. Demokršćanskoj Novoj Sloveniji (NSI) Mateja Tonina, koja je sudjelovala u sadašnjoj Janšinoj koaliciji, pripada devet zastupnika, a Socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon osam zastupničkih mandata. U novom parlamentu oko 4 mandata dobila bi i Ljevica (L) Luke Meseca.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...