PRIJEDLOG ZA IFTAR: Supa od paradajza, punjeni krompir, puding rolat, salata od...

Danas je dvadeset četvrti dan ramazanskog posta.

  • Gastro

  • 25. Apr. 2022  25. Apr. 2022

  • 0

Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni.

SUPA OD PARADAJZA 

Potrebno:

2 kašike ulja

glavica nasjeckanog luka

1/2 litra pilećeg temeljca

4-5 paradajza, oguljenih i isjeckanih

1/2 litra slatke pavlake

bosiljak, osušeni ili svježi

Priprema: Na vrelom ulju ispržite luk i tome dodajte pileći temeljac i sačekajte da skoro proključa. Dodajte paradajz (može i pelat iz konzerve) i kuhajte 15 minuta. Smanjite temperaturu i kuhajte još 15 minuta. Dodajte bosiljak i slatku pavlaku i kuhajte još 15 minuta.

PUNJENI KROMPIR

Potrebno:

1 kg krompira

1/2 kg šampinjona

glavica crvenog luka

malo vrhnja

majčina dušica

biber

vegeta

origano

Priprema: Krompir ogulimo, prepolovimo i napola skuhamo u vodi. Kad je gotov lagano izdubimo sredinu. Fil za krompir: propržimo luk, šampinjone, dodamo vegetu, majčinu dušicu, origano i biber. Kad šampinjoni omekšaju dodamo 2-3 kašike vrhnja i pustimo da prokuha. Ostavimo fil da se ohladi i tek onda dodamo rendani trapist sir. Ovim filom punimo krompir, poredamo u tepsiju i zapečemo 10-15 minuta.

DOMAĆE PLJESKAVICE U SAFTU

Potrebno:

1/2 kg faširanog mesa

glavica crvenog luka

manji paradajz

kriška starog hljeba

malo mlijeka

biber

so

peršun

ulje

kašika Fant za pljeskavice

Priprema: U faširano meso dodamo rendani crveni luk, rendani paradajz bez kore, so, biber, peršun, sredinu starog hljeba koju smo prethodno umočili u mlijeko i iscijedili. Sve zajedno dobro izmiješamo rukom da se masa sjedini. Od mase pravimo manje pljeskavice koje uvaljamo u brašno i pržimo na ulju. Kad su pljeskavice gotove Fant razmutimo u pola šolje vode i prelijemo po pljeskavicama. Po želji dodamo vode u zavisnosti koliko želimo da saft bude gust.

SALATA OD JABUKA I GROŽĐICA

Potrebno:

1/2 čaše grožđica

2 jabuke

2-3 mrkve

majoneza

listovi salate

Priprema: Potopite grožđice u vodu 5 minuta i ostavite 15 minuta da se osuše. Ogulite jabuke i isijecite na kockice. Dodajte izrendanu mrkvu i grožđice. U salatu umiješajte 2 kašike majoneze. Poslužite hladno na listovima salate.

PUDING ROLAT

Potrebno:

6 dl mlijeka

2 pudinga od vanilije

100 g šećera

100 g mljevenog keksa

100 g kokosa

60 g margarina

50 g čokolade

Priprema: U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanilije pa dodati u ključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz nepreestano miješanje dok se ne zgusne. U topao puding dodati margarin i miješati da se otopi. Potom dodati mljeveni keks i kokos (3 kašike mješavine keksa i kokosa izdvojiti i ostaviti sa strane) pa promiješati kuhačom. Dobijenu smjesu podijeliti pa u prvu polovnu dodati otopljenu čokoladu. Foliju posuti izdvojenom mješavinom keksa i kokosa te po njoj razliti svijetli fil i ostaviti da se ohladi. Zatim rasporediti tamni fil i sačekati da se stegne. Potom pažljivo urolovati i ostaviti u frižider. Kad se rolat stegne, isjeći ga.

Prijatno! :)

(Iftarskimeni.com)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...