SUDIJA BRANKO PERIĆ: "Pravosudni sistem je definitivno uništen, pod političkom kontrolom..." (VIDEO)

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić smatra da je nepovjerenje građana u pravosuđe veliko, ali i da je ta percepcija gora u odnosu na ono koliko se zaista radi.

  • Društvo

  • 26. Apr. 2022  26. Apr. 2022

  • 1

"Nema spasa za pravosuđe. To je definitivno uništen sistem. Nezavisnost uništena potpuno, pravosuđe prešlo pod političku kontrolu i dok god se u ovoj državi ne promijene politike, a nema izgleda da će se promijeniti, neće biti spasa za pravosuđe", istakao je sudija Suda BiH Branko Perić u Plenumu FTV-a, te dodao: 

"Samo nove politike, novi sistem vrijednosti, snažne institucije mogu dovesti do toga da i pravosuđe bude ozbiljan sistem. Ovo što danas imamo je sistem bez integriteta, bez rezultata, sistem kojim će upravljati, nažalost, politike. To je nešto za šta niko ne nudi rješenje. I ovi zakoni koje imamo su dobri ali nam fali zdrav razum i pošten odnos."

"Postoje određeni predmeti koji su kompleksni, gdje su upitni kapaciteti tužilaštava, ali imaju i predmeti gdje je zaista sve vrlo čisto, za koje postoji dokumentacija i koji se mogu provesti vrlo brzo. Međutim, za njih nema apsolutno nikakve volje. Mislim da je ključni problem ta ogromna diskrecija koju tužioci imaju. Hoće li pokrenuti istragu ili neće. Ne moraju pretjerano mnogo ni objašnjavati kada donesu naredbe o nesprovođenju istrage i slično ili ako drže predmete jako dugo.

Dakle upravo zbog toga apsolutno nedostatka odgovornosti mi imamo ovo sve, što se omogućava da se na ovaj način i kroz politiku koče određeni predmeti, a kroz politiku i pokreću određeni predmeti.  Mislim da su tužilaštva zapravo nešto što se mora apsolutno reformisati, što kroz zakonski okvir, što kroz mehanizme odgovornosti i kontrolu. Ured disciplinskog tužioca može uz najbolju namjeru da pokreće ogroman broj postupaka, ali problem je što poslije proces odlučivanja, tri stepena kroz komisije na koje opet utiče VSTV vi dođete do sankcija koje su javne opomene, a gdje se stavljaju samo inicijali tih ljudi. Dakle aposlutno su neefikasni, bez obzira na broj postupaka. Neefikasne su i same sankcije kroz disciplinske postupke jer se čak ni u procesu imenovanja to ne uzima u obzir", navela je je izvršna direktorica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić.

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić smatra da je nepovjerenje građana u pravosuđe veliko, ali i da je ta percepcija gora u odnosu na ono koliko se zaista radi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...