ORBANE, TI SI NA REDU: Evropska komisija pokrenula mehanizam protiv Mađarske!

Mađarska sada ima dva mjeseca da odgovori na zabrinutost komisije. Riječ je o procesu saradnje koji ima za cilj postizanje sporazuma koji će omogućiti da se proces završi.

  • Svijet

  • 27. Apr. 2022  27. Apr. 2022

  • 5

Evropska komisija pokrenula je mehanizam protiv Mađarske kako bi evropska sredstva uslovljavala vladavinom prava. Ona je o tome obavijestila Mađarsku pismom, a Budimpešta sada ima dva mjeseca da odgovori. Zabrinutost Komisije odnosi se prvenstveno na javne nabavke, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema navodima iz EU, radi se o administrativnom postupku, a ne o krivičnom. Današnje pismo nema nikakve pravne posljedice i ne može se osporiti, dodaju.

U njemu je komisija opisala slučajeve u kojima ima razumne osnove za sumnju da bi moglo doći do kršenja vladavine prava koje bi moglo uticati na budžet EU.

Prema nezvaničnim informacijama, glavna oblast u kojoj bi moglo doći do kršenja vladavine prava su javne nabavke. Oni su povezani sa tijelima nadležnim za sprovođenje budžeta, kontrolu i transparentnost, te sprečavanje kazni za prevaru, korupciju i zakon EU. Osim toga, zabrinuti su zbog nedostatka sveobuhvatnog antikorupcijskog okvira.

Mađarska sada ima dva mjeseca da odgovori na zabrinutost komisije. Riječ je o procesu saradnje koji ima za cilj postizanje sporazuma koji će omogućiti da se proces završi.

Ako se to ne dogodi, proces će se nastaviti. Komisija će imati mjesec dana da ispita odgovore države članice. Ukoliko utvrdi da stvar nije riješena, uputit će novo pismo Mađarskoj sa detaljnijim objašnjenjem problema i prijedlogom mjera za njihovo rješavanje.

Mađarska će tada ponovo imati vremena da odgovori, a ako dvije strane i dalje ne postignu dogovor, Komisija će predložiti korektivne mjere za zaštitu budžeta EU, koje će poslati Vijeću EU na odobrenje. Vijeće će odlučivati ​​kvalifikovanom većinom o mjerama koje mogu uključivati ​​zamrzavanje evropskih fondova.

Čitava procedura će trajati od pet do devet mjeseci,  objasnili su izvori.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...