ŠTA JE PORUČIO SVOM OCU PETAR KARAĐORDEVIĆ NAKON ŠTO JE ABDICIRAO: "Odoh da živim u Sevilji"

Prestolonasljednik je istakao da je to pitanje prebrzo pokrenuto, u trenutku kada se on nalazio u inostranstvu, kao i da „nije provedeno u skladu sa tradicijom i normama kraljevske porodice i porodičnim pravilnikom“.

  • Regija

  • 30. Apr. 2022  30. Apr. 2022

  • 2

Prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević poželio je sve najbolje u budućnosti najstarijem sinu Petru Karađorđeviću, koji je nedavno odlučio da se povuče i svoja potencijalna prava prenese na brata Filipa, ali je naglasio da postupak "nije sproveden u skladu sa tradicijom kraljevske porodice".

„Povodom povlačenja mog najstarijeg sina princa Petra iz linije nasljeđivanja kraljevske porodice, želim mu sve najbolje u budućnosti, dobro zdravlje i svu sreću. Cijenim njegovu iskrenost u vezi teške odluke koju je donio“, naveo je u saopštenju Aleksandar Karađorđević.

Prestolonasljednik je istakao da je to pitanje prebrzo pokrenuto, u trenutku kada se on nalazio u inostranstvu, kao i da „nije provedeno u skladu sa tradicijom i normama kraljevske porodice i porodičnim pravilnikom“.

"Ovaj događaj i prateća procedura se nisu odigrali u kraljevskom dvoru, u Srbiji, uz moje prisustvo i autoritet kao starješine porodice, uz blagoslov naše svete crkve i uz učešće Krunskog savjeta u procesu, nego se sve desilo u inostranstvu, bez valjanog razloga za obavljanje tako važne stvari daleko od naše otadžbine", kazao je on.

Petar Karađorđević saopštio je u četvrtak da je odluku da "abdicira" donio jer je "u interesu dinastije da princ nasljednik sa svojom porodicom živi u Srbiji", a da on "svoj život nastavlja u Sevilji".

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...