LJETOVANJE NA JADRANU SAMO ZA ONE S DUBLJIM DŽEPOM: Očekuje se da će ove sezone cijene rasti čak do...

Najviše problema imaju s pronalaženjem kuhara, konobara, sobarica.

  • Ekonomija

  • 01. Maj 2022  01. Maj 2022

  • 3

Najtraženija zanimanja su u ugostiteljstvu i turizmu, ali i u građevini, a fali i strukovnih obrtničkih zanimanja, rekao je za HRT  Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

- Od 2016. godine oporavljamo se od ekonomske krize. Mi smo bili jedni od zadnjih u razvijenoj Europi koji su se kasno počeli oporavljati, i svi radnici kojih je tada bilo napretek otišli su trbuhom za kruhom. Sada smo došli u situaciju da imamo više radnih mjesta nego raspoloživih radnika. To je sustavan problem i mislim da neće biti brzo riješen, rekao je i dodao da u ovogodišnju turističku sezonu ulazimo relativno dobro pripremljeni bez obzira na nedostatak domaće radne snage. 

Osvrnuvši se na plaće, rekao je da je prosječna neto plaća konobara minimalno 1.000 eura, a kuhara 2.000 eura.

- Ako ćemo se usporediti s Balkanom, tu smo daleko napredniji, a ako se usporedimo s Njemačkom i Austrijom, onda zaostajemo 20-ak posto, rekao je Smolić.

Istaknuo je da svaki ozbiljan poslodavac koji gleda u budućnost mora cijeniti i poštovati radnika jer bez njih nema ni rezultata. 

Kad je riječ o porastu cijena, rekao je da su ugostitelji i hotelijeri u bunilu.

- Cijene idu svaki dan gore i ne znam što i kako napraviti kako bi mogli sve pokriti i zatvoriti. Očekujem da će cijene rasti 30 posto, a možda i više, zaključio je Smolić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...