DRAGAN MIOKOVIĆ TVRDI: "Dva su razloga zašto su 2. i 3. maj dva odvojena događaja" (VIDEO)

Kada bi neko objektivan i dobronamjeran sa strane u to ukalkulisao činjenicu da je prije nekoliko dana na državnom Tužilaštvu BiH podignuta optužnica upravo u vezi sa tim 3. majem, taj neko bi sigurno rekao ili pomislio ovdje vjerovatno ima nešto.

  • Društvo

  • 03. Maj 2022  03. Maj 2022

  • 0

Dragan Mioković, bivši sarajevski policajac i neko ko često komentariše aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, komentarisao je slučaj Dobrovoljačke ulice i obilježavanje događaja koji su se 1993. godine odigrali u njoj.

"Za narativ po kojem su događaji u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. opisani kao napad vjerskih fanatika i paramilitarnih organizacija na mlade vojnike i regrute miroljubive tada Jugoslovenske narodne armije, za nas koji smo savremenici toga doba i pogotovo nas koji smo, na ovaj ili onaj način, stali u odbranu i Sarajevu i BiH, to je naravno laž", istakao je Mioković.

Međutim, Mioković navodi, kada bi neko objektivan i dobronamjeran sa strane u to ukalkulisao činjenicu da je prije nekoliko dana na državnom Tužilaštvu BiH podignuta optužnica upravo u vezi sa tim 3. majem, taj neko bi sigurno rekao ili pomislio ovdje vjerovatno ima nešto.

"E sad, zarad tog nekog objektivnog, a dobronamjernog procjenjujem da je najbolje ići činjenicama. Zadnji dan februara, odnosno prvi dan marta '92. na referendumu BiH se opredijelila za nezavisnost. 6. odnosno 7. aprila prvo EU, a onda i SAD priznaju BiH. Samom tom činjenicom tadašnja Jugoslovenska narodna armija je na području BiH bila oružana sila strane države. U aprilu mjesecu BiH je bestijalno napadnuta. Zvornik, Foča, Bijeljina gore i na stotine žrtava u tim istočnobosanskim gradovima. 4. april se računa kao dan zatvaranja područja oko Sarajeva i otpočinjanja napada na Sarajevo. U tom i takvom ambijentu dolazimo do 2. maja. Već više od mjesec dana Bosna je napadnuta, broj civilnih žrtava tada se računa već u hiljadama. 2. i 3. maj su potpuno dva odvojena događaja. Vrlo je jasna intencija zbog čega neko želi da događaje od 2. i 3. maja predstavi kao jedan. 2. maja u popdnevnim satima Sarajevo je planski napadnuto, granatirano, napadnuto sa više rodova vojske tadašnje Jugoslovenske armije. Cilj je bio u vrijeme kada je tadašnji predsjednik Alija Izetbegović van zemlje uzeti Predsjedništvo i spojiti tadašnje kasarne u gradu Sarajevu i na taj način presjeći grad. Zaista herojskom odbranom taj napad je slomljen i nije ostvaren. Spojiti događaje od 2. i 3. maja je intencija ne samo politike nego i pravosuđa, kako iz Republike Srbije tako i iz Republike Srpske. I to je nešto to je na sceni 30 godina", objasnio je Mioković.

Pojašnjava da su dva razloga zbog kojih se događaji od 2. i 3. maja žele spojiti.

"Prvi je prikriti ovu planiranost da se Sarajevo osvoji i da se na taj način postignu dvije stvari - da se na političko-psihološkom planu da do znanja da je vrh države pod kontrolom armije i ostvariti taj vojni cilj da se presječe Sarajevo. I drugi razlog da se broj ubijenih vojnika u koloni 3. maja sa 6, odnosno 8 poveća na nekih 42. I zbog toga je izuzetno važno o 2. i 3. maju govoriti kao o dva odvojena događaja", navodi Mioković.

On kaže da nije na policiji da utvrđuje da li nam treba, i ako nam treba, zašto nam treba toliki broj policajaca na osiguravanju obilježavanja godišnjice u Dobrovoljačkoj, piše federalna.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...