BOŽO LJUBIĆ UZBURKAO DUHOVE: "Hrvatska treba razmotriti uvođenje sankcija Željku Komšiću, on je..."

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić govorio je za HMS, neslužbeno glasilo Čovićevog HDZ-a.

  • Vijesti

  • 04. Maj 2022  04. Maj 2022

  • 23

Na pitanje šta misli o prijedlogu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da Hrvatska uvjetuje ratifikaciju sporazuma o pristupanju Švedske i Finske NATO-u izmjenama Izbornog zakona u BiH, Božo Ljubić odgovara:

"Smatram da su i predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović doprinijeli da se hrvatsko pitanje u BiH internacionalizira i postane vidljivo u centrima moći međunarodne zajednice. Naravno, odgovornosti i nadležnosti Vlade i diplomacije su mnogo veće i s te strane je poduzeto i najviše aktivnosti na međunarodnom planu. Cijenim zauzetost predsjednika Milanovića za hrvatsku ravnopravnost u BiH ali osobno, ali i kao član Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, nisam sklon sankcioniranju Finske i Švedske ako zatraže prijem u NATO.

Smatram da i bez toga Hrvatska ima dovoljno instrumenata da kod svojih saveznika u EU i NATO, a među njima su i 'neporecivi centri moći' nadležni za odluke međunarodne zajednice u BiH, ishode podršku legitimnim ustavnim pravima hrvatskog naroda u BiH. S druge strane smatram da Hrvatska treba ozbiljno razmotriti uvođenje sankcija za sve one u BiH ali i izvan BiH koji rade protiv hrvatskih državnih i nacionalnih interesa. Primjera radi Željko Komšić prije par tjedana u Mostaru izjavi da Hrvatska i Srbija nastavljaju agresiju na BiH, te da je zadovoljan što su propali pregovori oko izmjena Izbornog zakona 'jer bi to omogućilo Hrvatskoj da upravlja u BiH.' Isti taj Komšić je prije par godina pokrenuo tužbu protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta a njegov savjetnik je prije nekoliko godina priprijetio slanjem vehabija na Jadran tijekom turističke sezone. Hrvatska koja je uvela sankcije jednom Lavrovu ili Putinu, s razlogom, ne bi se trebala suzdržavati od uvođenja sankcija onima koji rade protiv hrvatskih državnih i nacionalnih interesa. Kako onima iz BiH tako i izvan BiH", kazao je Božo Ljubić za HMS.

Ljubić je komentirao i izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da je Željko Komšić legitimni predstavnik Hrvata, jer je izabran po zakonu.

"Legitimitet izabranom dužnosniku daju birači koji su ga birali. Prema tome Željko Komšić je legitimni predstavnik bošnjačkog naroda, jer su ga Bošnjaci i birali. Odgovor na drugi dio pitanja je još tijekom pregovora o budućnosti BiH, Bakirovom ocu rahmetli Aliji sugerirao Carl Bildt, kada mu je rekao da odluči, da li za Bošnjake hoće '30 posto vlasti na 100 posto teritorija BiH ili 100 posto vlasti na 30 posto teritorija BiH'. Ne možeš dobiti 100 posto vlasti na 100 posto teritorija BiH, navodno je rekao Carl Bildt. Samo BiH kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda ima budućnost kao funkcionalna i prosperitetna država", kazao je Ljubić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...