ZLATKO MILETIĆ ZA "SB" O IZBORIMA U BiH: "Jesen će biti odlučujući period za opstanak BiH ovakve kakva jeste, Čović sam sebi pravi problem"

Miletić iz pisma Dragana Čovića „čita“ još jedan pritisak kako do izbora po postojećem Izbornom zakonu BiH ne bi došlo u „kontekstu prijetnje zahtjevom za novu federalizaciju BiH“.

  • Politika

  • 04. Maj 2022  04. Maj 2022

  • 7

Piše: Darko OMERAGIĆ

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je raspisala Opće izbore koji bi se trebali održati 2. oktobra. No da bi se izbori održali 2. oktobra potrebno je još da se za njih obezbijedi novac i to, kako su naveli u CIK-u, do 19. maja.

Očekivano, među prvima je na raspisivanje reagovao predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović koji je pismom obavijestio međunarodnu zajednicu da će "HNS pristupiti realizaciji svih zaključaka sa vanrednog zasjedanja HNS-a od 19. februara, "te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH".

Na ovu Čovićevu najavu koja se može tumačiti i kao najava obnove "Herceg-Bosne" u trenutku pisanja ovog teksta nije došla nijedna reakcija iz bilo koje političke partije u BiH.

"Slobodna Bosna" je za komentar zamolila Zlatka Miletića, delegata Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji kaže da Dragan Čović ima pravo da se očituje na raspisivanje Općih izbora, međutim, Miletić iz ovog pisma "čita" još jedan pritisak kako do izbora po postojećem Izbornom zakonu BiH ne bi došlo u "kontekstu prijetnje zahtjevom za novu federalizaciju BiH".

BIT ĆE OPSTRUKCIJE

"U svakom slučaju bilo kakvo prekrajanje BiH u bilo kojem kontekstu njenih administrativnih dijelova na jednostran način je rušenje ustavnog poretka. Postoje ustavne i odredbe u Zakonu o krivičnom postupku koje predviđaju sankcije za takve osobe. Moje mišljenje je da će doći do opstrukcije održavanja izbornog procesa u prvom redu kroz onemogućavanje finansiranja izbora. Ubijeđen sam da će izbori kasniti najmanje mjesec-dva imajući u vidu činjenicu da je rok nadležnim izvršnim organima 15 dana za uplatu novca u čije poštovanje ne vjerujem. To znači da će sve aktivnosti koje SIP/CIK dužan provede, a to je raspisivanje tendera i ostalih stvari koje su vezane direktno za izbore, neće biti obavljene na vrijeme. S druge strane, imamo tvrdnju članova SIP-a/CIK-a koja je malo iznenađujuća da izbora neće biti nikako ako se probije rok za uplatu sredstava. To mi je malo čudno", tvrdi Miletić.

Naš sagovornik se pribojava da bi politički i svaki drugi odnosi u BiH mogli ići prema kulminaciji kako se bliži oktobar.

"Deveti, deseti i jedanaesti mjesec ove godine će biti kulminacija u tim nekim preslagivanjima u BiH i da će to biti odlučujući period i za opstanak BiH ovakve kakva jeste i u konačnici za poravnavanje stanja ovdje. Vrlo je teško i nezahvalno prognozirati šta će se desiti, ali se nadam da će svi bh. građani imati dovoljno razuma i da će iskoristiti taj jedan dan da konzumiraju svoje demokratsko pravo i da svima nama kažu šta misle o nama. To je jedini demokratski način da se promijeni vlast u ovoj zemlji ili ako im je dobro da potvrde ove koji su i do sada vladali, pa šta bude bit će", pojasnio je Miletić.

Dakle, po sadašnjem stanju Opći izbori će biti održani 2. oktobra uz mogućnost da se odgode za mjesec. No kaže Miletić postoji i treća opcija:

"Parlamentarna skupština, a ovdje mislim samo na aspekt finansiranja izbora, može donijeti odluku da se finansije kasnije obezbijede i da se rok za izbore prolongira još za mjesec dana. Ali da bi se to desilo legalno i da bi neko produžio rok za održavanje izbora za još 30 dana Parlamentarna skupština BiH mora donijeti takav zaključak, odnosno takvu izmjenu i dopunu Zakona. Trebamo sačekati Vijeće ministara BiH, ali mislim da će sve ovo HDZ koristiti kao metodu političkog pritiska da konačna odluka bude u skladu s njihovim političkim stavovima", ističe Miletić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je jučer kazao da treba usvojiti budžet BiH ili da ga nametne OHR kako bi bio osiguran novac za izbore. Miletić smatra da to visoki predstavnik Christian Schmidt neće uraditi sve do posljednjeg trenutka, a onda:

"OHR ima pravo na to, ali ja mislim da visoki predstavnik to neće uraditi sve dok bude bilo kakve šanse da dođe do dogovora unutar bh. institucija", rekao je Miletić.

ČOVIĆEVA PROMAŠENA POLITIKA

I ako izbori budu održani 2. oktobra vrlo je vjerovatno, kaže naš sagovornik, da će do provedbe rezultata teško doći. Pitali smo ga zašto?

"Bit će tu velikih problema i nije isključeno da se rezultati izbora u pojedinim zakonodavnim tijelima u BiH neće moći implementirati. To je moj osobni stav. Ako dođe od pojedinih stranaka do bojkota Općih izbora imat ćemo problema u implementaciji i čak mislim da će ih biti nemoguće provesti, a posljedice bi mogle biti da neuspostavljanjem Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH neće biti moguće formirati ni Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH, a to znači da neće moći biti izabrani predsjednik i potpredsjednici FBiH i nova Vlada FBiH što znači da bismo trenutni sastav Vlade FBiH mogli imati još četiri godine. Čak mislim da postoji prećutni politički dogovor u vladajućim strankama o tome. SDA, HDZ-u i SNSD-u odgovara status quo jer ako se izbori dese oni više nikada neće imati ovoliko vlasti koliko sada imaju. U to sam siguran 100 posto, a to znaju i oni", konstatuje Miletić.

Na kraju razgovora naš sagovornik je rekao da je Dragan Čović svojim političkim potezima u posljednje tri godine pokazao svoju ljubav prema BiH, odnosno njenim institucijama ne bi bilo ni potrebe da se bilo šta mijenja u Izbornom zakonu BiH i da on ne bi imao problema da bude izabran za člana Predsjedništva BiH.

"Međutim, građani BiH su preplašeni njegovim prijetnjama o novom ustroju BiH i zato mislim da je Čović strateški pogriješio s načinom vođenja svoje politike koja je trebala biti u interesu hrvatskog naroda bez obzira gdje on živi, a pogotovo tamo gdje ima malo Hrvata. Umjesto da se radi na zaštiti tih Hrvata, Čović je te ljude prodao", zaključio je Miletić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...