BIT ĆE SOČNIJA I FINIJA: Napravite najbolje marinade za pileća prsa

Dosadilo vam je stalno iznova praviti isti recept za piletinu? Bez brige, isti recept može svakoga dana biti drugačiji ako koristite pileće marinade. Ovo su ideje kako to učiniti uz svega nekoliko osnovnih sastojaka

  • Gastro

  • 04. Maj 2022  04. Maj 2022

  • 0

Pečena pileća prsa imat će bolji okus i biti će sočnija ako ste ih prethodno marinirali.

Promijenite uobičajeni način pripreme piletine uz nekoliko kapi sirćeta, sokova i drugih dodataka.

Pečenoj piletini dodajte zdrave priloge i ukusan ručak ili večera su na stolu za tren oka.

Vrlo je jednostavno pripremiti marinadu za piletinu. Ona obično sadrži ulje koje pomaže da piletina, ili drugo meso koje marinirate, zadrži vlagu tokom termičke obrade.

Ostatak začina, sirće ili sokovi koriste se za aromatiziranje. Možete biti zaista kreativni s različitim vrstama okusa.

Dok pravite marinade, imajte na umu da su namijenjene za pola kilograma piletine.

Marinadu možete staviti u plastičnu kesicu ili staklenu zdjelu i potom joj dodati piletinu, koju možete izrezati na manje komade ili trake kako bi se što više okusa upilo u meso.

Provjerite je li kesica zatvorena i jeste li dobro pokrili posudu prije nego što meso stavite u frižider da se marinira.

Za najbolji okus piletinu je dovoljno marinirati 15-20 minuta. Možete ga ostaviti i preko noći, ali okus i tekstura mesa prilikom pripreme će biti drugačiji. Ne biste trebali marinirati više od jednog dana.

Ako je piletina narezana na manje komade, svaku stranu pecite oko 5 do 7 minuta. Ako su prsa u komadu, pecite oko 8-10 minuta sa svake strane. Piletina je potpuno pečena kada je zarežete i više nije ružičasta, piše EatThis.

1. Italijanska marinada za piletinu

Iako bi kupovna boca italijanskog umaka vjerovatno bila najlakši način za pripremu ove marinade, možete je napraviti i sami kod kuće prilagođavajući količine sastojaka vlastitom ukusu. A čak i nije toliko teško.

Sastojci:

¼ šoljice maslinovog ulja

¼ šoljice crvenog vinskog sirćeta

2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana

kašičica origana

kašičica bosiljka

½ kašičice pahuljica crvene paprike

2. Teriyaki marinada

Ne morate koristiti kupovni umak zasićen natrijem. Ova domaća teriyaki marinada izvrstan je način da dobijete slasni okus bez viška soli.

Sastojci:

¼ šoljice sojinog umaka

¼ šoljice soka od narandže

¼ šoljice biljnog ulja

kašičica šećera

kašičica mljevenog đumbira

3. Marinada od meda i senfa

U usporedbi sa drugim marinadama, ova je prilično gusta. Med i senf stvaraju poseban omotač oko piletine, a nakon što je ispečete, ostaje vrlo ugodan okus.

Sastojci:

kašika meda

kašika dijon senfa

¼ šoljice maslinovog ulja

kašičica bijelog luka u prahu

kašičica soli

kašičica bibera

Slasno pečeno pile u mlijeku sa sušenim rajčicama i špinatom

4. Marinada od korijandra i limete

Ako volite korijandar, ovo je pravi recept za vas koji će aromatizirati piletinu i jelo koje pripremate učiniti posebnim.

Sastojci:

¼ šoljice svježih listova korijandra, nasjeckanih

¼ šoljice soka od limete

1/4 šoljice biljnog ulja

kašičica meda

kašičica kima

kašičica soli

kašičica bibera

čehna bijelog luka, sitno nasjeckana

5. Fajita marinada

Za ljubitelje meksičkih jela ova pikantna marinada je pravi dobitak, a nije uvjet da marinadu koristite samo prilikom pripreme fajita jer se odlično slaže i sa drugim kombinacijama jela.

Sastojci:

¼ šoljice biljnog ulja

¼ šoljice soka od limete

kašičica čilija u prahu

kašičica paprike

kašičica bijelog luka u prahu

kašičica soli

kašičica bibera

6. Azijska marinada s medom

Mješavina sojinog umaka i meda pruža specifične okuse, a ova azijska marinada od meda izvrsna je za pripremu piletine koju poslužujete s rižom i povrćem.

Sastojci

¼ šoljice sojinog umaka

¼ šoljice biljnog ulja

kašika meda

¼ šoljice crvenog vinskog sirćeta

2 čehne bijelog luka, sitno nasjeckanog

kašičica rižinog sirćeta

7. Jalapeño marinada od bijelog luka

U ovoj kombinaciji sami odredite koliko pikantnu marinadu želite. U osnovnom receptu jalapeño papričice ne dominiraju nakon pečenja, no ako ste spremni za više, slobodno dodajte još koju papričicu u marinadu.

Sastojci:

¼ šoljice biljnog ulja

¼ šoljice soka od limete

¼ šoljice bijelog sirčeta

jalapeño papričica očišćena od sjemenki i narezana na kockice

3 čehne bijelog luka, sitno nasjeckanog

kašičica solI

kašičica bibera

8. Pikantna Nashville marinada

Ako vam jalapeño papričica nije bila dovoljno ljuta, ova kombinacija je definitivno za one najhrabrije.

Sastojci:

1/2 kašičice biljnog ulja

kašika kajenske paprike

kašičica soli

kašičica bibera

kašičica čilija u prahu

kašika smeđeg šećera

 (24sata.hr)     

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...